Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

EU chce nová auta vybavit automatickými omezovači rychlosti

Naše téma
Redakce | 05.09.2013
Ilustrační foto. | foto: Deník/Miroslav Kucej
Brusel - Evropská unie údajně vymýšlí plán, jak vybavit všechny nové automobily omezovačem rychlosti, který by se automaticky zapnul v případě, že řidič překročí povolenou rychlost. Brusel si od toho slibuje snížení smrtelných nehod o třetinu.
Podle zdroje britského zpravodajského serveru telegraph.co.uk je ve hře několik variant, jak by systém mohl fungovat. První počítá s kamerami instalovanými v nových automobilech. Díky nim by vůz "dokázal přečíst" dopravní značky informující o povolené rychlosti a v případě jejího překročení se podle těch mírnějších představ spustí upozornění. V tom důslednějším případě rovnou začne vozidlo automaticky brzdit.

Druhou možnost představuje využití satelitů, které by s automobilem průběžně komunikovaly a hlídaly jeho rychlost. Pokud řidič povolenou rychlost překročí, opět dojde k jedné ze dvou výše popsaných variant "nápravy". Mluví se i o omezovači nastaveném na pevnou hodnotu, což by znamenalo jeho využití především na dálnicích a rychlostních komunikacích.

V současné době musejí mít omezovače rychlosti všechny evropské kamiony, nastaveny jsou na 90 km/h. Více informací o možném rozšíření do osobních automobilů by měla Evropská komise zveřejnit na podzim.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů