Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Éra autonomní jízdy začne příští rok v Německu. Zatím ve dvou typech Mercedesů

Naše téma
Radek Pecák | 14.12.2021
Autonomní jízda Mercedes-Benz | foto: Mercedes-Benz
Příslušný německý úřad schválil používání Mercedesu Benz třídy S a elektromobilu Mercedes EQS v režimu automatizované jízdy úrovně 3. Toto oprávnění nemají dosud ani vozy značky Tesla ani žádné jiné.
Již dnes jsou moderní automobily s automatickou převodovkou, adaptivním tempomatem, příslušnou sadou kamer a radarů fakticky schopné jet samy. Jenže, legální to dosud nebylo. Až teď se situace začíná měnit.

Německý spolkový úřad pro silniční provoz KBA (Kraftfahrt-Bundesamt) totiž udělil chystaným verzím Mercedesu-Benz třídy S a EQS povolení projíždět vybrané úseky německých dálnic v husté dopravě nebo v dopravních zácpách vysoce automatizovanou autonomní jízdou při rychlostech do 60 kilomerů v hodině. Zdá se to být málo, ale dá se očekávat, že postupně se toto povolené tempo bude zvyšovat.

"Jsme prvním výrobcem, který zavádí vysoce automatizovanou jízdu v Německu do sériové výroby,“ říká Markus Schäfer, člen představenstva společností Daimler AG a Mercedes-Benz AG a technický ředitel odpovědný za vývoj a nákup. „Tímto milníkem znovu dokazujeme svou průkopnickou práci na automatizované jízdě, a navíc přinášíme radikální změnu dosavadního zažitého paradigmatu. Poprvé ve 136leté historii automobilu přebírá totiž vozidlo za určitých předpokladů dynamické řízení vozu," uvedl.

Podle příslušné legislativy se jedná o stupeň 3 automatizované jízdy. Řidič tedy musí být v okamžiku, kdy ho vozidlo vyzve, stále schopen převzít řízení.

Systém Drive Pilot bude dostupný nejprve na 13 191 kilometrech dálnic v Německu. Postupně se bude síť komunikací rozšiřovat nejen v této zemi.

Ovládací prvky jsou umístěny na věnci volantu nad pravou a levou prohlubní pro palec. Pak systém reguluje rychlost jízdy, vzdálenost od vpředu jedoucího vozidla a udržuje auto v jízdním pruhu. Umí reagovat i na nečekané dopravní situace a samostatně je řešit. Například vyhýbacím manévrem v jízdním pruhu nebo brzděním.

Velmi přesná navigace, dodatečné kamery i mikrofony
Výbava vozu musela být zásadním způsobem rozšířena. Mezi přidané senzory patří hlavně LiDAR, kamera na zadním okně a mikrofony, které slouží především k rozpoznávání modrých majáků a dalších speciálních signálů zásahových vozidel, ale také senzor vody v podběhu kola.

Navíc auto využívá informace o geometrii silnice, dopravních značkách a mimořádných událostech v dopravě (například nehody nebo úseky s prací na silnici). Konstruktéři museli rovněž zdvojit systémy řízení a brzdění. Redundantní je také elektrická síť, aby vůz mohl manévrovat i při výpadku některého z těchto systémů a řízení mohlo být bezpečně předáno řidiči.

Pokud řidič, například vinou akutního zdravotního problému, nepřevezme po uplynutí stanoveného času řízení vozidla ani po opakovaných a stupňovaných výzvách, začne auto samo zpomalovat. Současně se aktivují výstražná světla a u stojícího vozu také systém nouzového volání Mercedes-Benz. Vůz odemkne dveře a otevře okna, aby poskytovatelům první pomoci usnadnil přístup do vozidla.

Ti ho snadno naleznou, protože oba zmíněné vozy mají velmi přesný lokalizační systém, který je mnohem výkonnější než běžné systémy GPS. Jedná se o přesnost v řádu centimetrů, zatímco běžné navigace pracují v řádech metrů.

Díky tomu všemu tak řidič bude moci na zmíněných dálnicích a při pojíždění do rychosti 60 km/hodině sejmout ruce z volantu, odvrátit pozornost od dopravní situace a třeba si číst, vyřizovat e-maily, sledovat film nebo brouzdat na internetu.V režimu
DRIVE PILOT lze rovněž na centrálním displeji vozidla používat aplikace, které jsou jinak za jízdy blokovány.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů