Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Elektromobily musí mít zvuk, nařídila EU. Výrobci hledají v hudbě i ve filmu

Naše téma
Jan Markovič | 18.03.2019
dalších 18 fotek
Mercedes-Benz EQC | foto: Mercedes-Benz
Od 1. července musí mít všechny nové elektromobily a hybridy prodávané v Evropské unii zvuk, kterým na sebe v nízkých rychlostech upozorní. Automobilky úkol řeší různě.
Elektrická auta jsou v nízké rychlosti prakticky neslyšitelná. Úředníci Evropské unie se proto rozhodli, že od 1. července musí mít všechny nové elektromobily a hybridy s elektrickým jízdním režimem povinně umělý zvuk, kterým na sebe upozorní. Musí být dostatečně slyšitelný a aktivovaný v rychlostech do 20 km/h. Musí jít o souvislý tón a nezaměnitelný s žádným jiným výstražným zvukem.

Automobilky k nové regulaci, kterou EU navrhla i z popudu organizací zastupujících zrakově postižené, přistupují různě. Například Volkswagen vybírá zvlášť zvuky pro určité kategorie svých aut, píše server Automotive News Europe. Sportovní modely dostanou více asertivní tón, SUV zase hlubší, aby evokoval jejich velikost. Firma už má prakticky hotový zvuk pro model I.D., který vyjede na silnice v roce 2020.

Francouzský Renault Zoe už má nainstalovaný reproduktor v motorovém prostoru. Ten má emitovat zvuk podle zvoleného jízdního režimu, ať už sebevědomý, neutrální nebo sportovní. Renault tvrdí, že si designéři zvuků vzali inspiraci u sci-fi filmů, třeba u snímku Gattaca. Zároveň spolupracovali s hudební skladatelkou Andreou Cerou.

Koncpet Citroën Ami One


Zapojit přímo lidské hlasy se rozhodl Citroën. Ten pro chystaný model Ami One bude mít speciální tón smíchaný z „organické hudby, mužských a ženských hlasů“ - ať už to znamená cokoliv. Zní to trochu strašidelně, nicméně tón by se měl měnit podle toho, jakou rychlostí auto pojede. I když půjde o netradiční pojetí varovného zvuku, je podle Citroënu vše přesně jak EU chce.

Vážnější přístup zvolil Mercedes-Benz. Jeho vozy, jako například model EQC, budou chodce varovat, ale tak, aby zároveň nebyla rušena posádka. „Chceme, aby auto bylo v kabině tak tiché, jak to jen jde,“ řekl serveru Automotive News Europe Jochen Hermann, šéf vývoje elektrických vozů Mercedesu.

Podle informace šéfa sportovního oddělení AMG, pracuje firma na výrazném zvuku pro své chystané elektrické vozy. Ke spolupráci dokonce pozvala proslulou kapelu Linkin Park, aby našla ideální řešení.

Koncept Mission E Concept je rovněž hotová věc, která se objeví příští rok v podobě modelu Tycan, což v překladu znamená „čilý, mladý kůň“. Dva synchronní elektromotory budou generovat výkon, na který jsou majitelé Porsche zvyklí - 440 kW!


U Porsche nebo v případě elektrického Mini chtějí být zase výrobci co nejautentičtější. „Bude to typický elektrický zvuk, který znáte třeba ze závodního speciálu Porsche 919 Hybrid, jen trochu zesílený,“ řekl šéf automobilky Oliver Blume.

Uvidíme, jak budou auta do zásuvky znít od 1. července tohoto roku. Navíc, změna se týká i současných elektromobilů. Ty musí ozvučení dostat dodatečně a to nejpozději do 1. července 2021.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů