Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Elektrický sporťák Audi R8 e-tron: Stovka za 3,9 sekundy, dojezd 450 km

Naše téma
Redakce | 13.03.2015
dalších 5 fotek
Audi R8 e-tron. | foto: Audi
Druhá generace supersportu od Audi dorazí nejen s benzínovým motorem, ale i jako elektromobil. Dynamické schopnosti modelu R8 e-tron přitom nevypadají vůbec špatně, novinka se dokonce chlubí i hodně slušným dojezdem.
Nové provedení modelu R8 s atmosferickým desetiválcem automobilka představila na konci února a už v té době potvrdila také příchod čistě elektrické verze.

Její bližší prozkoumání prozradí, že se od klasické varianty dost liší i vzhledově. Vůz dostal například aerodynamicky efektivnější kola z karbonu - jsou "plnější" a paprsky jsou na nich ztvárněny jen graficky. Jiné je také žebrování na náraznících, přibyl otvor v kapotě, částečně zaslepená čelní maska a změnil se i zadní spoiler.

Audi R8 e-tron.


Výsledkem úprav je lepší aerodynamika, součinitel odporu vzduchu činí 0,28. 

Sportovní elektromobil pohání dva elektromotory, každý s výkonem 230 koní (170 kW). Celkový výkon pak dělá 460 koní a točivý moment dosahuje hodnoty 920 N.m.

Energii vůz čerpá z lithium-iontových baterií s kapacitou 92 kWh, které si Audi vyrobilo samo. Akumulátory jsou uloženy ve středovém tunelu a za sedadly a přestože kvůli nim narostla hmotnost na 1840 kilogramů, R8 e-tron je hodně rychlý.

Audi R8 e-tron.



Z klidu na stovku totiž zrychlí jen za 3,9 sekundy a umí jet 210 km/h - maximálka však může být posunuta až na 250 km/h.

Zajímavě vypadá také dojezd na plně nabité baterie: výrobce udává až 450 kilometrů, což je na tak výkonný elektromobil slušná hodnota. Ale uvidíme, jaká bude skutečnost.

Audi R8 e-tron také dostalo novou technologii dobíjení, která zvládne stejnosměrný i střídavý proud a energii v akumulátorech doplní za dvě hodiny.

Audi R8 e-tron.


Prodej elektrického sporťáku bude zahájen ještě letos, cena dosud nebyla oznámena.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů