Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dvě novinky od Peugeotu: rychlý drobek a malý crossover

Naše téma
Redakce | 13.06.2013
dalších 14 fotek
Peugeot 208 GTi. | foto: Peugeot
Praha /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Peugeot na český trh uvedl dvě novinky. Fandové hot-hatchů, tedy rošťáckých hatchbacků, se konečně dočkali modelu 208 GTi. Peugeot 2008 je malým crossoverem.
Peugeot 208 GTi
Nový hot-hatch se hrdě hlásí ke kořenům, konkrétně k ikonickému modelu 205 GTi, který stál dokonce u zrodu těchto sportovně laděných hatchbacků.

Peugeot 208 GTi.


Oproti běžné "dvěstěosmičce" vypadá GTi samozřejmě mnohem dravěji, rošťácký výraz mu dodávají například dvojité chromované koncovky výfuku, různé sportovní doplňky nebo třeba sedmnáctipalcová kola Carbone s pneumatikami o rozměru 205/45. Vzduchem chlazené brzdové kotouče mají vpředu průměr 302 mm, vzadu 249 mm. Hezkým detailem je logo GTi na liště kolem zadního postranního okna.

V kabině najdeme leštěný hliník, kůži a opět loga GTi. Zajímavě vypadá bohaté využití červeného prošívání.

Peugeot 208 GTi.


Peugeot se chlubí výraznou úpravou podvozku a řízení, díky čemuž by 208 GTi měla při jízdě působit hravě a radostně, ale zároveň jistě a přesně.

Přeplňovaný čtyřválec 1.6 THP je spojen s přepracovaným výfukovým systémem a slibuje zajímavý zvuk. Maximální točivý moment motoru je 275 N.m, maximální výkon 147 kW (200 koní). Z klidu na stovku 208 GTi zrychlí za méně než 7 vteřin.

Těchto výkonů bylo dosaženo i díky snížení hmotnosti vozu, auto váží jen 1 160 kg. Nadšence potěší zcela odpojitelný elektronický systém kontroly stability.

Cena začíná na 510 000 Kč.

Peugeot 2008
Výrobce o tomo modelu hovoří jako o městském crossoveru s odvážným designem, 416 cm dlouhý a 174 cm široký vůz v sobě má snoubit řízení hatchbacku, prostornost a robustnost SUV.

Zajímavostí v interiéru je způsob jeho osvětlení. Displeje vyvýšeného středového přístroje jsou u vyšších verzí výbavy obkrouženy modře podsvícenou LED linií, panoramatická prosklená plocha s LED lištami vydává rozptýlené modré světlo.

I ve verzi s plnou střechou je v kabině zvláštní osvětlení. Inovace spočívá ve stropě s laserově vypálenými vzory. Ve tmě se strop Peugeotu rozsvítí měkkým bílým světlem, které vydávají LED diody.

Model 2008 slibuje prostornou kabinu, dostatek odkládacích přihrádek a snadno přístupný kufr (objem 360 litrů). Mimochodem, do něj mají přístup cestující na zadních sedadlech, aniž by museli opustit své místo, a to i když je vůz v pohybu. Přední část krytu zavazadel je pro tento účel otočná.

Co se týče jízdního projevu, novinkou je systém Grip Control. Ten bude pomáhat i v podmínkách s nižší přilnavostí povrchu. V režimu Standard se přizpůsobí aktuálnímu terénu, ale umožňuje řidiči nastavit si manuálně jeden z režimů: Sníh, Terén, Písek, ESP Off.

Komu "nedělá dobře" parkování, toho potěší modernizovaný systém Park Assist, který si automaticky poradí hned s několika parkovacími manévry. Řidič kontroluje jen rychlost vozu a jeho okolí.

Peugeot 2008.


Všechny verze 2008 jsou sériově vybaveny elektronickým systémem kontroly stability (ESP), který lze do rychlosti 50 km/hod vypnout. Tento systém zajišťuje několik funkcí: protiprokluzový systém, dynamickou kontrolu stability, podporu brzdění v kritických situacích a elektronické rozdělování brzdného účinku.

V případě nárazu posádku chrání celkem šest airbagů – dva čelní, dva boční, dva hlavové. Boční zadní sedadla jsou opatřena tříbodovými úchyty Isofix.

K mání bude celá řada motorizací, Peugeot se samozřejmě chlubí příkladnou hospodárností a šetrností k přírodě.

Nabídka benzínových motorů:
• - 1.2 l e-VTi 60 kW (82 k), pětistupňová robotizovaná převodovka
• - 1.2 l VTi 60 kW (82 k), pětistupňová manuální převodovka
• - 1.2 l e-THP 81 kW (110 k), pětistupňová manuální převodovka (dorazí později)
• - 1.6 l VTi 88 kW (120 k), pětistupňová manuální převodovka
• - 1.2 l e-THP 96 kW (130 k), šestistupňová manuální převodovka (dorazí později)

Nabídka naftových motorů:
• - 1.4 l HDi FAP 50 kW (68 k), pětistupňová manuální převodovka
• - 1.6 l e-HDi FAP 68 kW (92 k), šestistupňová robotizovaná převodovka
• - 1.6 l e-HDi FAP 68 kW (92 k), pětistupňová manuální převodovka
• - 1.6 l e-HDi FAP 84 kW (115 k), šestistupňová manuální převodovka

Ceny Peugeotu 2008 startují na 300 000 Kč.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů