Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Druhá generace nejprodávanějšího Volva je venku. Prohlédněte si novou XC60

Naše téma
Jan Zajíc | 07.03.2017
dalších 35 fotek
Volvo XC60. | foto: Volvo
Velice důležitou premiéru si na ženevský autosalon přichystalo Volvo, které ve Švýcarsku odhalilo novou generaci svého nejúspěšnějšího modelu - SUV XC60.
První generace XC60 byla na trhu dlouhých devět let, přičemž se jí po celém světě prodal téměř milion vozů. V současné době má toto "esúvéčko" přibližně 30% podíl na globálním prodeji značky.

Na první pohled je patrné, že nástupce vsadil na řadu podobných designových prvků. Že jde o XC60 tak prozradí například tvar zadních světel či charakteristická linie bočních oken. Současně ale novinka samozřejmě přebírá také styl nové devadesátkové řady - patrné je to zejména v předních partiích, kde najdeme typickou masku chladiče a svítilny s uspořádáním LED diod, které připomíná Thorovo kladivo.

Pásek LED diod však u XC60 nově zasahuje až k masce chladiče.

Čtěte také: Mercedes-AMG GT: Koncept naznačuje podobu konkurenta pro Panameru

Na délku nová XC60 měří 4688 milimetrů (ve srovnání s předchůdcem je o 44 mm delší), široká je 2117 mm (-3 mm) a vysoká 1658 mm (-55 mm). Rozvor dosahuje 2865 milimetrů (+91 mm). Zavazadelník má objem 505 litrů (+15 l).

Interiér pak na větší modely XC90 a S90 navazuje prakticky beze změn. Kabina tedy nabídne kultivovanou atmosféru, minimum tlačítek a velký dotykový displej na středovém panelu. Infotainment však dostal omlazenou grafiku.

Volvo zmiňuje také novou čtyřzónovou klimatizaci se systémem, který očistí vzduch nasávaný zvenčí od škodlivých látek a částeček. A pochopitelně nechybí řada bezpečnostních technologií.

Přečtěte si: Nové Volvo XC60 vás v krizové situaci vyvede z maléru. Doslova

K dispozici budou podle očekávání pouze čtyřválcové motory, všechny mají objem dva litry a jsou přeplňované. Naftu spalují verze D4 (140 kW/190 koní) a D5 (173 kW/235 k), benzin pak varianty T5 (187 kW/254 k) a T6 (235 kW/320 k). 

Volvo nabídne i plug-in hybrid T8 Twin Engine, který se může pochlubit výkonem 407 koní a zrychlením z klidu na 100 km/h za 5,3 vteřiny. Všechny motorizace jsou spojeny s pohonem všech kol a s automatickou převodovkou.

Zahájení výroby Volva XC60 plánuje automobilka na polovinu dubna.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů