Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Druh na vymření? Superaut s atmosférickým motorem zůstala hrstka, podívejte se

Naše téma
Daniel Fuglevič | 30.01.2017
další 3 fotky
Ferrari F12tdf. | foto: Ferrari
Automobilky v poslední době hromadně přecházejí k přeplňovaným motorům nebo hybridní technice. Klasicky plněným motorům doba příliš nepřeje, proto velmi rychle vymírají. Platí to i na poli superaut. Modelů s atmosférami zbývá už jen hrstka.
Emisní limity, snižování spotřeby nebo pronásledování stále vyšších výkonů – z těchto a dalších důvodů přechází i většina supersportovních vozů k přeplňovaným motorům či hybridním systémům.

Nezaměnitelná charakteristika točivých či velkoobjemových atmosférických motorů, které nepoužívají vedlejší pomocnou ruku při tvorbě rychlosti, se tak kvapem vytrácí rovněž u těch nejrychlejších vozů planety. 

Stále ale existují výjimky. K některým pokrok ještě nedorazil, ale brzy se tak stane, a někteří se drží svých atmosférických motorů pořád silně, protože dědictví, charakter a samotná definice některých modelů by použitím turbodmychadel či elektrických systémů ztratila na významu.

Pojďme jim držet palce, ať to vydrží co nejdéle. Mezitím pohlédněte na poslední skupinu dinosaurů s atmosférami mezi superauty. Seřadili jsme je od nejslabšího po nejvýkonnější.

Porsche 911 GT3
Porsche 911 GT3 (991).


Celá modelová řada Porsche 911 už nyní používá přeplňované ploché šestiválce. Pouze modely GT3 a GT3 RS udržují vysokootáčkové atmosféry při životě a dle posledních informací ještě dlouho budou.

Někteří 911 GT3 nenazývají superautem, ačkoliv tahle devětsetjedenáctka umí stále provokovat i ty největší hráče v kategorii. Současný čtyřlitrový plochý šestiválec má u verze GT3 RS celých 500 koní (368 kW), 460 Nm točivého momentu a omezovač vás zastaví těsně před hranicí 9000 otáček za minutu.

Skvělou zprávou je, že Porsche plánuje tento motor s dalšími úpravami a lehce vyšším výkonem i pro nadcházející generaci GT3. A znovu se dočkáme i manuální převodovky.

Aston Martin Vanquish S
Aston Martin Vanquish S.


Přeplňování se už dotýká také britského Astonu Martin. S novou DB11 totiž započalo částečné sdílení techniky s Mercedesem, což zahrnuje i turbomotory. Je tedy jisté, že dříve nebo později bude tato technika zakomponována i do zbytku modelové řady.

Přestože Aston Martin tvrdí, že turbodmychadla nenajdeme úplně ve všech nových modelech – zřejmě podobná výjimka jako u ostrých Porsche – mocné „super-GT" Vanquish S je jednoduše na hrobníkově lopatě.

Jeho atmosférický šestilitrový dvanáctiválec nyní sice produkuje 603 koní (444 kW) a 630 Nm točivého momentu, ale jde už v podstatě o archaickou techniku. Poprvé se tento motor objevil před 18 lety v DB7. Od té doby navýšil svůj výkon o skoro 50 procent a není tedy divu, že má nárok na důchod.

Audi R8
Audi R8 V10+.


Audi u nové verze R8 vyškrtlo z nabídky starý atmosférický osmiválec a nechává zájemcům pouze vysokootáčkový motor V10 o objemu 5,2 litru. Těžko se můžeme zlobit, jsme nanejvýš rádi, že sofistikovaný supersport od Audi seženete pouze s největším motorem.

Vrcholná R8 V10 plus má výkon 610 koní (449 kW), 560 Nm točivého momentu a bez přeplňování se i nadále řadí mezi špičku dnešních supersportů.

Nabídku motorů by sice měla v nejbližší době rozšířit menší přeplňovaná jednotka, ale jelikož divizi Audi Sport nyní šéfuje ex-vedoucí Lamborghini Stephan Winkelmann, jsme si docela jisti, že atmosférický desetiválec se na odchod zatím nechystá. Winkelmann totiž turba ani elektřinu moc v lásce nemá. 

Lamborghini Huracán
Lamborghini Huracán LP610-4.


Huracán používá identickou pohonnou jednotku jako Audi R8, takže dokud budou tito koncernoví bratři spolu, zřejmě budeme mít na výběr alespoň ze dvou supersportů s atmosférickým motorem. Pak už jde jen o design, zbytek techniky, konstrukci, jízdní vlastnosti a preferenci značky. A samozřejmě cenu.

V Huracánu tedy najdete stejný 5,2litrový desetiválec o výkonu 610 koní (449 kW) a točivém momentu 560 Nm. Verze s pohonem pouze zadních kol LP580-2 je pak trochu slabší, má "jen" 580 koní (427 kW) a 553 Nm.

Zanedlouho bychom se měli dočkat odlehčené a výkonnější verze, jež bude pokračovat v duchu Gallarda Superleggera.

Dodge Viper
Dodge Viper ACR.


Viper je v tomto přehledu černým Petrem a také smutným koncem. Produkce již sice oficiálně skončila, ale zdá se, že poslední kousky stále ještě seženete. Dodge v rámci ukončení výroby představil hned několik speciálních verzí.

Okruhová, monstrózní verze Viper ACR pak dokázala porazit i některá dnešní hyperauta a to za zlomek jejich ceny. Jde o konec slavného dinosaura, jenž si do poslední chvíle držel obří 8,4litrový desetiválec. Ten dokázal vyprodukovat až 653 koní (480 kW) a 812 Nm točivého momentu.

Viper byl s námi celých 25 let... Zaslouží si minutu ticha.

Lamborghini Aventador
Lamborghini Aventador LP750-4 SV.


Věděli jste, že Lamborghini dosud nevyrobilo ani jedno produkční auto s přeplňovaným motorem? Změnu by mohlo přinést až chystané SUV Urus, které má dostat dvakrát přeplňovaný osmiválec.

Do té doby je zde však vlajková loď Aventador s klasicky plněným dvanáctiválcem o objemu 6,5 litru. V okřídlené verzi LP 750-4 Superveloce produkuje 750 koní (552 kW) a 690 Nm točivého momentu. 

A pokud můžeme udělit body za design, je tím nejbláznivějším atmosférickým superautem na trhu. Lamborghini navíc slibuje, že u nepřeplňovaných dvanáctiválců zůstane i v budoucnu.

Ferrari F12
Ferrari F12tdf.


Základní modely Ferrari už bez turbodmychadel neseženete, California T i 488 GTB mají totiž nové twin-turbo osmiválce. Superrychlé "gétéčko" F12 je proto u Ferrari jediné superauto s čistě atmosféricky plněným motorem.

Ostrá verze F12tdf navíc ukazuje, kam až jde bez turbodmychadel zajít v rámci výkonu. 6,3litrový V12 produkuje závratných 780 koní (574 kW) a 705 Nm točivého momentu.

Stejný dvanáctiválec jako standardní F12 používá v přiškrcené formě i praktické GTC4Lusso, nicméně také u něj se v nabídce objevil na výběr dvakrát přeplňovaný osmiválec.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů