Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Do Česka dorazil nový Ranger Raptor. Řádit mu pomůže konečně pořádný motor

Naše téma
Radek Pecák | 25.05.2022
dalších 14 fotek
Ford Ranger Raptor je první z nových Rangerů, kterých se u nás dočkáme | foto: Radek Pecák
Tuzemské zastoupení značky s modrým oválem již zveřejnilo ceník této novinky. Bez DPH stojí půldruhého milionu.
Skutečným králem terénu v kategorii pick-upů se bezpochyby stane nová generace Fordu Ranger Raptor. Tato ostrá verze do Česka navíc dorazí zhruba s půlročním předstihe oproti "civilnějším" novým Rangerům. Stane se tak na konci tohoto roku. Již v předpremiéře jsem ale měl možnost stojící auto prozkoumat v sídle tuzemského zastoupení Fordu.

Na fotografie, které jsem přitom pořídil, se můžete podívat do naší komentované fotogalerie.

Přitažlivost novému Raptoru dodává zejména motor. Pod kapotou se teď totiž nachází třílitrový zážehový dvojitě přeplňovaný šestiválec, který je schopen vyprodukovat 288 koňských sil a nejvyšší točivý moment 288 koňských sil. Je to citelný nárůst parametrů oproti motorizaci, která byla k mání v dosud nabízené generaci tohoto vozu. Dieselový agregát (o něm je totiž řeč) ovšem pro zájemce bude také. Ale později.

Pokud vás zajímá, jaká je spotřeba tohoto 535 centimetrů dlouhého, 203 centimetrů širokého a 192 centimetrů vysokého auta, tak vězte, že je to v laboratorním cyklu WLTP 13,8 litrů.

Na stovku se novž Ranger Raptor rozjede už za 7,1 sekundy a dosahuje maximální rychlosti 180 kilometrů v hodině.

Podstatnější jsou ale schopnosti tohoto auta v terénu. Jím totiž umí projet pěkně rychle. Kvůli tomu konstruktéři rozšířili rozchod kol sériového Raptoru na obou nápravách o devět centimetrů a světlou výšku zvýšili o pět centimetrů. Nejnizší díl podvozku se tedy nachází plných 272 milimetrů nad zemí.

Žebřinový rám, na němž se nachází karosérie, byl na patřičných místech zesílen. A mezi díly zajišťující odpružení se dostaly sportovní elektronicky řízené tlumiče Fox. Pochopitelně má auto také větší brzdy s ventilovanými kotouči, nezávislé zavěšení také kol zadní nápravy a speciální terénní pneumatiky. Ty jsou celoroční, takže je zákazníci nebudou muset na jaře a na podzim přezouvat.

Ve výbavě nic nechybí
Vychytávky, které autu pomáhají být rychlejší v terénu, ovšem o něco snižují jeho praktické využití. Například na korbě je možno přepravovat náklad o hmotnosti jen 700 kilogramů a na tažné zařízení připojit maximálně dvě a půl tuny.

Pochopitelně jsem prozkoumal také kabinu vozu. Materiály na palubní desce, obložení dveří i jinde jsou kvalitnější než dříve. Ovšem dbalo se na to, aby byly trvanlivé a omyvatelné. Přece jen se dovnitř nebude nastupovat jen v polobotkách a obleku.

Dominantou interiéru je na výšku orientovaný centrální displej. Pohon všech kol a jednotlivé jízdní režimy se ovšem ovládají masivními "knoflky". Pochopitelně je k dispozici také režim Baja, který je vyladěn pro jízdu v terénu vysokou rychlostí. K bezpečnímu průjezdu nebezpečnými místy je vyčleněna řada elektronických pomocníků. Například terénní tempomat, který lze nastavit až do 32 kilometrů v hodině.

Překvapil mě poněkud malý prostor pro cestující ve druhé řadě. Zejména na kolena není místa nazbyt.

Sériová výbava pro český trh je prakticky maximální. Obsahuje například automatickou dvouzónovou klimatizaci, digitální přistrojový štít, navigaci, kožený vyhřívaný volant, vyhřívané čelní okno, LED Matrix světlomety, boční nástupní lišty, pevné tažné zařízení, dvě elektrické zásuvk na korbě, bezklíčkové odemykání a startování, ochranu pod motorem, tažná oka vpředu i vzadu, sektorové osvětlení celého okolí vozu, elektronicky ovládané uzávěrky předního a zadního diferenciálu, parkovací kameru a řadu dalších prvků.

Připlatit si lze v podstatě jen za elektricky ovládanou roletu na korbu a polepy, které ještě více zdůrazňují unikátnost tohoto stroje.

Cena včetně DPH činí 1 828 310 Kč.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů