Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Designová ikona je tu v druhém vydání. Range Rover Evoque se představil

Naše téma
Radek Pecák | 08.02.2019
dalších 15 fotek
Zájem o něj byl ohromný | foto: Radek Pecák
Nová generace nejmenšího SUV britské automobilky střídá tu první po osmi letech.
I když vypadá skoro stejně jako předchůdce a rozměry se změnily jen velmi málo (na délku třeba vůbec), je druhá generace úspěšného modelu automobilky Land Rover, po technické stránce skutečně nová.

Opatrnost v přístupu k designu i velikosti byla ostatně na místě. Evoque je totiž opravdu úspěšný vůz. Koupilo si ho už skoro osm set tisíc zákazníků.

Designéři tedy pouze udělali pár drobných zásahů, kterými automobil přiblížili do rodiny ostatních modelů značky. Tak například hlavní světlomety na přídi jsou nyní užší. Na zádi se pak světla protáhla a zasahují nově i do víka zavazadlového prostoru.

Ještě pojďme zpět ke zmíněným rozměrům. Délka je tedy opět 4 371 milimetrů, do výšky vozidlo narostlo o 14 milimetrů a na šířku o čtyři. Rozvor se prodloužil o dva centimetry a činí tak 2681 milimetrů. To se podle představitelů značky mělo výrazně projevit jak ve vnitřním prostoru, tak i na velikosti zavazadlového prostoru. Jak jsem ale vyzkoušel během druhé české premiéry, která se uskutečnila v plzeňském autosalonu firmy Dajbych, vzadu stále není místa úplně nazbyt. Pokud budou za sebou sedět dva jedinci s výškou 186 centimetrů, ten na zadní lavici bude mít před koleny již jen tři centimetry volného prostoru. Nad hlavou (pod velkým panoramatickým střešním oknem) jsem pak měl poměrně slušný pěticentimetrový vzduchový polštář.

Kufr narostl, ale...
Objem zavazadlového prostoru má dosahovat hodnoty 591 litrů, což je o šestnáct více než u exemplářů první generace. Na první pohled se mi ale tahle hodnota úplně věřit nechtěla.

Horní displej se po 'oživení' vozu naklopí


Hlavní změnou v interiéru je přítomnost dvou displejů na centrální části palubní desky. Díky tomu je teď ve voze ovládacích tlačítek jako šafránu. I na volantu jsou vlastně jen dotykové plošky.

Mezi další technické novinky patří například zpětné zrcátko, které je vlastně tvořené displejem promítajícím obraz ze zpětné kamery nebo systém Ground View, který při průjezdu terénem v rychlostech do 30 kilometrů v hodině promítá "jakoby" skrze průhlednou kapotu situaci těsně před oběma předními koly.

Přestože fakticky s modelem Evoque málokdo skutečně vjede do obtížného terénu, schopnosti k tomu vůz má. Například světlá výška dosahuje 21 centimetrů a brodivost 60.

Vůz je postaven na zcela nové platformě a všechny verze (kromě základního dieselu) budou využívat hybridní technologie s osmačtyřicetivoltovou elektrickou sítí.

Pod kapotu se dostanou čtyři zážehové a tři vznětové motory. Jejich výkony sahají od 150 do 300 koňských sil. Již na pozdim přijede i plug-in hybrid.

Nejprve začne Land Rover prodávat verzi First Edition. U ní jsou v nabídce dvoulitrové čtyřválce. Ten zážehový má výkon 180, benzinový 250 koní. První z nich stojí včetně DPH 1 774 344 Kč, druhý je pak 67 tisíc Kč dražší.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů