Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Legendy Škody 1203 či "erko" znovu ožily. Designéři ukázali úchvatné koncepty

Naše téma
Radek Pecák | 05.02.2021
další 4 fotky
Škoda 1203 v provedení 2021 | foto: škoda Auto
V historii značky Škoda je řada zajímavých vozů, některé si však veřejnost pamatuje více než jiné. Designéři nyní zpracovali svůj názor na vzhled následovníků. Pokud by samozřejmě měli vzniknout.
Je sice téměř nemožné, že by Škoda v blízké budoucnosti nabízela kabriolet, sportovní kupé nebo třeba stylovou dodávku, přesto se její designéři pokusili navrhnout nové podoby ikonických vozů. Všechny, o které se jedná, totiž vznikly v jedné jediné generaci. Ať už se jedná o Popular Monte Carlo, kabriolet Felicia, kupé 130 RS nebo sice dýchavičnou, velmi poruchovou, ale přesto mnohými milovanou "dvanáctsettrojku.

Na návrhy jejich exteriérů a interiérů se můžete podívat do naší fotogalerie.

Například právě posledně zmiňovaný vůz nakreslil designér Daniel Hájek, který má na Škodu 1203 řadu vzpomínek. "Takovou v provedení valník máme dodnes u babičky a dědy na zahradě. Jen už je nepojítdná," uvedl v článku pro škodovácký internetový magazín Škoda Storyboard. Prý to dokonce bylo jeho první auto. "Používali jsme ho jako pracovní stroj na poli a už v patnácti letech jsem ho mohl občas nastartovat a sem tam s ním po poli popojíždět," uvedl.

V jeho představách by mohla být nová 1203 kempinkovým vozem s výklopnou střechou. Styl retro používat nechtěl. Proto přemýšlel, jak nahradit tradiční kulatá světla originálu. "Je tu tedy jen náznak obloučků, ale jinak nová výrazná signatura.

Kdyby se vůz skutečně realizoval, tak by se podle designéra Hájka využila koncernová platforma vozu Volkswagen Transporter. Navíc by se klidně mohlo jednat o elektromobil.

Překvapivé je, že v interiéru není vlastně žádný displej pro multimediální zařízení. "Mojí představou je, že řidič využije pro tyto informace vlastní zařízení, například smartphone nebo tablet," uzavřel. 

Škoda 130 RS, Popular a Felicia
Nová podoba ikonického kupé 130RS je pak zase dílem designéra Aymerica Chertiera. Zatímco design exteriéru navazuje na tradiční linie, uvnitř Aymeric navrhl zcela novou strukturu bezpečnostního rámu, která je základní součástí konstrukce auta. „Není to dodatečně montovaná bezpečnostní klec, ale v podstatě nedílná součást šasi. Konstrukce drží celý interiér, na ní spočívají palubní deska, sedadla, dveře, objímá řadicí páku,“ vysvětluje designér svůj záměr vytvořit nový strukturální základ auta.

Znovuzrození modelu Popular Monte Carlo je pak zase dílem Ljudmila Slavova. Elegantní splývavá záď nové generace s výraznou ploutví je podle něho jasným odkazem na originál. Velmi svébytně se pak Ljudmil při návrhu vypořádal s typickou maskou chladiče. „Zkoušel jsem různé vertikální konfigurace, které by byly originálu bližší, ale takové uspořádání je dnes u aut trochu problematické, takže jsem se nakonec vydal odlišnou cestou,“ popisuje své pojetí přídě, kde mřížka masky chladiče přechází dále do oblasti světlometů, čímž vytváří efekt, pro který je originál tak ceněný.

A konečně reinkarnace kabrioletu Škoda Felicia se zrodila v hlavě designéra Martina Leprince: „Zvolit si kabriolet bylo pro mě důležité, protože u takového auta vidíte exteriér i interiér zároveň. Lidé si sice auta kupují kvůli exteriéru, ale pak většinu času vidí jeho vnitřek, u kabrioletu je obojí krásně propojené,“ říká Martin. Z hlediska propojení tu sáhl k neobvyklému a na první pohled možná trochu nepraktickému detailu: je jím „plovoucí“ čelní sklo, které se vznáší v prostoru pár centimetrů nad karoserií a je zahnuté i dovnitř do interiéru, kde tvoří přístrojový štít i displej infotainmentu. Mezi vnějškem a vnitřkem vozu díky tomuto prvku neexistují hranice. K propojení obou světů v jeden přispívá i čalounění, které přechází až k panelům karoserie.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů