Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový skandál Volkswagenu na obzoru? Firma prodala tisíce aut bez homologace

Naše téma
Jan Markovič | 12.12.2018
Testovacích aut mohlo být víc, než Volkswagen svolává. | foto: Volkswagen
Volkswagen svolává do servisů 6700 aut, která vznikla v testovacím provozu, ale později je prodal jako ojeté vozy, na což podle úřadů neměl právo.
Po skandálu Dieselgate by tohle mohla být další rána pro jednu z největších automobilek světa. Volkswagen se přiznal, že mezi lety 2006 až 2018 prodal 6700 testovacích vozů v USA a Evropě jako ojetiny, informoval o tom německý deník Handelsblatt. To je problém, protože šlo o vozy vyrobené před zahájením oficiální produkce s řadou dílů, které ještě nemusely být schválené pro prodej a provoz. Výrobci většinou tato auta používají k testům, ukázkám nebo prezentacím novinářům a poté je nechají sešrotovat. Volkswagen je ale prodával dál jako běžné použité bazarové vozy.

Pár tisíc aut je ve srovnání s celoroční produkcí milionů vozidel zanedbatelné číslo, zásadní ale podle listu je, že šéf Volkswagenu Herbert Diess byl o prodejích informován a včas nezasáhl. Automobilka teď obešle majitele dotčených vozů a svolá je do servisů. Tam zjistí, jak moc se tyto modely liší od produkce. V některých případech jde totiž jen o drobné detaily, jako update navigace nebo jiného softwaru, mohou se ale objevit i závažnější problémy, kdy nebudou homologované zásadní díly a bude nutné auta sešrotovat.

Handelsblatt píše, že problém se týká přímo vozů Volkswagen, nikoliv dalších značek spadajících do koncernu, jako jsou Audi, Seat nebo Škoda. Citoval také mluvčího Volkswagenu s tím, že si automobilka není vědoma jakýchkoliv nehod spojených s provozem aut původně určených pouze k testovacím účelům. Mluvčí dodal, že auta bylo možné prodávat i legálně, pokud by byla k dispozici dostatečná dokumentace popisující, jak se liší od běžné sériové produkce.

Německý deník oslovil další automobilky, například Volvo, Opel nebo koncern Daimler. Všechny potvrdily, že své testovací vozy neprodávají koncovým zákazníkům. „Je to obrovská chyba,“ komentoval počínání Volkswagenu pro list nejmenovaný odborník. A zlobí se i dealeři: „Znovu musíme kompenzovat chyby, které nevznikly u nás, ale přímo ve Wolfsburku,“ řekl prodejce z jižního Německa oslovený deníkem.

Dokumenty, které má deník k dispozici, navíc naznačují, že se prodeje do prodeje mohlo dostat více aut. Hovoří až o 17 tisících testovacích vozech. Volkswagen ale svolává pouze 6700.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů