Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V Anglii testují nové alternativní palivo. Vzniká z odpadní kávové sedliny

Naše téma
Dominik Valášek | 24.11.2017
Ilustrační obrázek. | foto: Pixabay
Není žádným tajemstvím, že stará dieselová auta umí jezdit na všechno možné. Například jízda na olej z friťáku je dnes již legendární záležitost. Ale nevyužitých odpadů, ze kterých lze získat palivo, je mnohem víc. Třeba v Londýně teď odhalili kávový olej.
Před pár dny začal testovací provoz několika londýnských městských autobusů poháněných směsí nafty a právě kávového oleje. Ten vyrábí společnost Bio-bean a získává jej vytlačováním odpadní kávové sedliny. Tu firma sbírá v kavárnách, restauracích a pražírnách.

Sedliny je při popularitě kávy všude dostatek, neboť jenom v Londýně se vyprodukuje přibližně 200 000 tun sedliny ročně. A s tím, jak britové postupně nahrazují tradiční čaj kávou, objem stále narůstá.

Prozatím každopádně nehrozí, že by britská hromadná doprava přešla na čistě kávový provoz. V rámci testovacího provozu se vyprodukovalo jen nějakých 6 tisíc litrů kávového oleje, zatímco ročně spotřebují autobusy v Londýně okolo čtvrt milionu litrů nafty. Zmíněných 6000 litrů kávového oleje však projezdí jeden linkový vůz za rok.

Je ovšem dobré vědět, že olej z kávové sedliny lze v motorech spalovat a to při celkově menších emisích, než u nafty.

Jak se ale na nové palivo budou tvářit motory, to se teprve ukáže. Jedna věc je každopádně jistá už teď, autobusy jedoucí na kávový olej bohužel po kávě nevoní.

Celkově se v oblasti alternativních paliv objevují docela zajímavé trendy. Objevují se zde pokusy se syntetickou výrobou CNG a mimo to lze spalovat právě různé odpadní oleje. Existují dokonce i pokusy s auty na methanol, získávaný z trusu dobytka.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů