Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dálnice nabízejí odtahy zadarmo. Ale jen některé

Naše téma
Milan Holakovský, Redakce | 23.02.2017
Odtah vozidla. Ilustrační foto. | foto: ČTK/Igor Šefr
Pokud pojedete do Prahy po dálnici a dejme tomu u Brandýsa nad Labem vás postihne tak vážná nehoda, že vás sanitka odveze do nemocnice, může to vyjít dráž, než kdyby se bouračka se stejnými následky odehrála třeba u Mníšku pod Brdy. Na některých dálnicích se totiž mění způsob odklízení havarovaných aut. Pro D4 a D7 platí od počátku února jiný postup než jinde. Bez nutnosti platit.
Vyplývá to z dohody o spolupráci při průběžném odstraňování překážek provozu, kterou Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podepsalo s Českou kanceláří pojistitelů. Prozatím jde o pilotní projekt týkající se pouze dvou dálnic, který pro něj byly vybrány, připomněl Jan Studecký z ŘSD.

Pokud se spolupráce osvědčí, může se rozšířit na další dálnice. Zkušenosti jsou zatím výborné, tlumočil Pavel Truxa z ředitelství středočeské policie poznatky kolegů z operačního střediska, kteří odtahy zajišťují. „Nemáme s tím vůbec žádný problém – ke zhoršení nedošlo," komentoval v úterý únorovou změnu.

Jak to funguje?
V případě, že řidič způsobí překážku v silničním provozu (a to kdekoli, nejen na dálnici), je povinen ji odstranit. Jestliže zavolat odtahovou nezvládne sám – zpravidla právě kvůli zranění a transportu do nemocnice – odklizení vozidla nařídí policista, vysvětlil Deníku Aleš Povr z kanceláře pojistitelů (ČKP).

Do hry pak vstupuje Nehodové centrum pojišťoven, které ČKP provozuje. Policisté zavolají na neveřejné číslo, nehodové centrum vyhledá, u které pojišťovny je nabouraný vůz pojištěn – a zajistí vyslání odtahovky. Bezplatně, tuhle službu už mají motoristé předplacenou v povinném ručení.

Čtěte také: VIDEO: Policisté měli namále, během honičky je skoro trefil náklaďák

Dosud to takto fungovalo všude kromě dálnic. Na nich se uplatňoval systém odtahových partnerů vzešlých z veřejné soutěže a splňujících přísné podmínky (jde třeba o vybavení či o dojezdovou dobu k místu zásahu: na dálnicích je to půlhodina, všude jinde 40 minut). I partneři pojišťoven, podle Povrových slov, vyhoví.

Také po právní stránce by mělo být vše v pořádku, byť nebyly jednoduché debaty o tom, co se musí vysoutěžit – a co se obejde bez výběrového řízení. Převládl názor, že zajištění odtahu přes nehodové centrum není poskytováním čili dodávkou služby, ale jejím zprostředkováním: zpřístupněním služby, kterou motoristé mají již předplacenou.

Přečtěte si: Všimli jste si někdy malé šipky u palivoměru? Víte, proč tam je?

Pro motoristu to znamená hned dvojí plus: jednak nemusí hradit odtah, jednak není třeba pátrat, kde vlastně auto skončilo. „Vše prostě řeší s pojišťovnou," konstatoval Povr. Z pohledu správce dálnic i policie pak je výhodou, že prostřednictvím nehodového centra lze zajistit i odtah aut, jejichž vlastníci asistenční služby nemají sjednané (ať už jde o vozidla cizozemská, nebo nepojštěná).
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů