Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové mosty, obchvat a pět miliard korun. K D7 přibude dalších 17 kilometrů

Naše téma
Petr Kinšt | 01.04.2024
dalších 26 fotek
Vizualizace ukazuje, jak bude vypadat dálnice D7 mezi Slaným a Panenským Týncem na Lounsku. | foto: se svolením ŘSD
Celistvý úsek dálnice D7 mezi Prahou a Louny vznikne nejpozději v roce 2027, kdy by mělo Ředitelství silnic a dálnic zprovoznit novou čtyřproudovku mezi Panenským Týncem na hranici Ústeckého a Středočeského kraje a Slaným. Se stavbou sedmnáctikilometrového úseku by se mělo začít ještě letos. Stát bude pět miliard.
Kolem Slaného denně projede 15 tisíc vozidel, z toho pětinu tvoří nákladní a kamionová doprava. Na novém úseku dálnice se počítá se třemi mimoúrovňovými křižovatkami, řadou mostů a devíti protihlukovými stěnami v celkové délce 5,7 kilometru. Projekt počítá s tím, že téměř po celé délce povede dálnice v nynější trase rychlostní silnice I/7. Jedinou výjimkou je obchvat Lotouše.

Současná silnice mezi Slaným a Panenským Týncem se rozšíří na čtyři pruhy:

V současné době se na D7 ještě dokončuje čtyřkilometrový úsek u Chlumčan na Lounsku, který je od konce loňského roku z větší části v provozu. V letech 2026 až 2028 se má stavět poslední část celé dálnice, a to pět kilometrů u Postoloprt.

Dálnice D7 mezi Prahou a Chomutovem bude dlouhá 83 kilometrů, první úseky byly postaveny v souvislosti s výstavbou tzv. Nového letiště v Praze-Ruzyni v průběhu 60. a 70. let minulého století. Do roku 1989 přibyly mezi Prahou a Slaným další části.

V osmdesátých a devadesátých letech se postavily jako polovina dálnice obchvaty Slaného, Loun a Postoloprt. V posledních patnácti letech řidiči začali postupně využívat celkem osm úseků D7 na Lounsku, Žatecku a Chomutovsku a také navazující část moderní silnice I/7 k česko německým hranicím v Krušných horách.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů