Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Přes dálnici D55 povede u přírodních památek na Olomoucku ekodukt

Naše téma
Daniela Tauberová | 20.12.2023
dalších 8 fotek
Staveniště D55 U Strejčkova lomu, kde vyroste ekodukt, jehož konstrukci bude tvořit přesypaný klenbový rám z betonu o dvou polích. | foto: Šíp/Daniela Tauberová
Lidé sem chodí na procházky, výlety i za odpočinkem. A také tudy povede dálnice D55. U Krčmaně na Olomoucku odkopávají stroje mohutný zářez, který prochází skalním podložím a obchází obec v blízkosti přírodních památek U bílých hlin a U Strejčkova lomu. Milovníci přírody se ale nemusí bát, přechod biokoridoru a polní cesty podle projektu zajistí takzvaný ekodukt nad autostrádou.  
Výstavbu nového dálničního úseku dlouhého 7,6 kilometru zahájilo Ředitelství silnic a dálnic koncem dubna. Práce nepolevují ani v zimě. Dálnice v okolí přírodních památek U Strejčkova lomu překříží regionální biokoridor a polní cestu k oázám se vzácnými druhy rostlin. Překlene ji navržený ekodukt o dvou polích.

„Dlouho jsme tady nebyli. To je tedy kaňon,“ prohlíží si pár z Olomouce rozsáhlé staveniště. „Ale v Krčmani to přinese úlevu,“ zamýšleli se zhruba šedesátníci.

U Strejčkova lomu povede D55 mohutným zářezem:

Jejich slova potvrzuje i starostka Krčmaně. „Situace je čím dál neúnosnější. Stává se spousta dopravních nehod a řidiči nerespektují nᚠsemafor. Naskočí červená, děti přecházejí silnici po přechodu u školy, ale řidiči jedou, nezastaví. Už aby doprava byla převedena na dálnici. Uleví se nám,“ uvedla už při zahájení stavby Eva Sztwioroková.

Stavba autostrády komplikuje cestu motoristům mezi Grygovem a Velkým Týncem. Křižovatkou, kde je nyní provizorní rondel, projedou auta pouze ve směru Olomouc – Přerov a opačně. Uzavírka je plánována do konce července 2024. Vyznačena je objízdná trasa. Křižovatku nové dálnice se silnicí Grygov – Velký Týnec nahradí mimoúrovňová křižovatka. Čerpací stanice bude nově napojena z přeložky silnice I/55. 

Nový dálniční úsek do Kokor chce Ředitelství silnic a dálnic uvést do provozu ke konci roku 2025. Úlevu to přinese zejména lidem v Krčmani. Obec vyhlíží obchvat zhruba dvacet let. Po stávající silnici první třídy, která vede obcí, denně projede i přes 20 tisíc aut. Otřesy trpí domy podél průtahu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů