Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kdo zaplatí dálnici D55 na jižní Moravě? Stát uvažuje i o podílu soukromníka

Naše téma
Michal Hrabal | 08.03.2024
Vizualizace, jak by mohla trasa D55 v ptačí oblasti u Bzence vypadat. | foto: Vizualizace: Se souhlasem ŘSD
Čtyři úseky dálnice D55 na jižní Moravě měří 37 kilometrů a stojí zhruba deset miliard korn. Ředitelství silnic a dálnic nyní řeší další možné zdroje na pokrytí nákladů. Jednou z variant je i podíl soukromníka. D55 povede z části ve zcela nové stopě, částečně v trase stávající silnice I/55. Dokončena má být v roce 2033.    
Ministerstvo dopravy vytipovalo několik silničních projektů, které jsou svou velikostí a stavem připravenosti potenciálně pro metodu PPP, tedy spolupráce veřejného a soukromého sektoru, vhodné. Mezi nimi je i více dálničních úseků, jižní Moravy se týká právě D55.

Ředitelství silnic a dálnic si chce nechat vypracovat studii proveditelnosti metody PPP právě v úseku dálnice D55 mezi Bzencem a Břeclaví. „Cílem této studie je po technické, ekonomické a právní stránce vyhodnotit, zda stavba jednotlivých projektů touto formou přinese státu, potažmo obyvatelům vyšší hodnotu za vynaložené peníze, než by tomu bylo v případě tradiční formy stavby," řekl Deníku mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Obecné výhody PPP projektů jsou především v úspoře nákladů při životním cyklu projektu a v důrazu na kvalitu. Soukromý dodavatel je totiž podle Jemelky výrazně motivovaný, aby byla kvalita udržena po celou dlouhou dobu trvání projektu. Ministerstvo dopravy už má s metodou PPP zkušenosti v podobě pilotního projektu D4. „Tam je délka trvání pětadvacet let provozu," zmínil mluvčí.

Podle ekonoma Petra Pelce jsou jakékoliv cizí zdroje lepší, než aby se stát zadlužil vůči finančním institucím. „Otázka je, jak budou nastavené podmínky," poznamenal Pelc.

Mluvčí Jemelka uvedl, že je vzhledem k relativně vyšším fixním nákladům na přípravu metoda PPP obecně vhodná pro nákladnější projekty. „U rozsáhlejších projektů je také zpravidla větší možnost soukromého sektoru nalézt dodatečné úspory v životním cyklu. Vhodnost PPP je však vždy nutné posoudit pro konkrétní projekt," podotkl mluvčí ministerstva dopravy.

Například u již zmíněného projektu PPP na dálnici D4 je podle Jemelky dosažená cena financování, kdy sazby byly zafixované v dubnu 2021, oproti aktuální situaci na finančním trhu velice výhodná. „V návaznosti na pevnou, tedy neměnnou cenu výstavby ve spojení s vysokou inflací uplynulých let se výhodnost pilotního projektu projevuje ještě více," doplnil.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů