Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kde přibudou další dva pruhy? Rozšiřování dálnice D1 pokračuje

Naše téma
Michal Hrabal | 27.11.2023
dalších 22 fotek
Provoz a práce na rozšiřování D1 u Brna mezi 194. a 196. kilometrem. | foto: Deník/Michal Hrabal
Rozšíření ze čtyř pruhů na šest v úseku dlouhém téměř třicet kilometrů. Takové změny se dočkají řidiči na dálnici D1 v úseku od Kývalky po Holubice na Vyškovsku. Hotovo má být podle Ředitelství silnic a dálnic v roce 2030. Zatím však práce dopravu na dálnici komplikují. 
Mezi 194. a 196. kilometrem D1 jezdí nyní řidiči ve dvou zúžených pruzích v každém směru. Komplikace se Ředitelství silnic a dálnic snaží řešit ve spolupráci s policisty. Například už prodloužili úseky se zákazem předjíždění kamionů od 168. kilometru D1, zákaz byl doplněný i na části D2. Nechybí ani moderní značení pro upozorňování na vznik kolon.

Práce na tomto úseku začaly v létě. Dělníci nyní pracují na provizorním rozšíření pravého jízdního pásu. „Na konci listopadu chceme na tento rozšířený pravý jízdní pás pustit dopravu ve všech čtyřech jízdních pruzích a zahájit demolici a přestavbu levého jízdního pásu na finální šířkové uspořádání," uvedla mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková.

Rozšiřování vozovky ovšem není jediná změna, která dálnici u Brna čeká do roku 2030. V příštím roce začnou práce na modernizaci mimoúrovňové křižovatky Brno-jih, kde se kříží D1 s D2. Práce vyjdou na čtyři miliardy korun. Ředitelství silnic a dálnic nedávno vypsalo soutěž na kácení zeleně v oblasti křížení. „Předpoklad vypsání soutěže na modernizaci křižovatky Brno-jih je do konce roku," sdělila Lucie Trubelíková.

Modernizace křížení D1 s D2 už má stavební povolení. „Aktuální harmonogram přípravy počítá se zahájením prací ve druhé polovině roku 2024, záležet bude na průběhu soutěže," poznamenala Trubelíková. 

Součástí prací je kompletní přestavba křižovatky ze čtyřlístkové na dvojlístkovou. „Včetně čtrnácti nových mostů, sedmi na dálnici a sedmi nad dálnicí. A včetně zkapacitnění dálnice D2 pomocí kolektorů," přiblížila mluvčí ŘSD. 
Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů