Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Co se v novém roce změní? Brno čeká křížení dálnic i změny na městském okruhu

Naše téma
Michal Hrabal | 28.12.2023
dalších 23 fotek
Provoz a práce na rozšiřování D1 u Brna mezi 194. a 196. kilometrem. | foto: Deník/Michal Hrabal
Následující rok bude ve znamení změn na Velkém městském okruhu v Brně. V Žabovřeské ulici se frekventovaný úsek rozšíří na čtyři pruhy a v Bauerově ulici bude dokončena stavba další části městského okruhu. Ovšem chybět v roce 2024 nebudou ani omezení na dálnici D1.
Dva jízdní pruhy v každém směru budou mít řidiči v následujícím roce v úseku Žabovřeské ulice. Dokončení tohoto úseku velkého městského okruhu slíbilo Ředitelství silnic a dálnic. Frekventovaná silnice byla před rekonstrukcí pouze dvoupruhová a v místě se často tvořily kolony. Součástí úprav je například zastřešená silniční galerie. 

Změny jsou viditelné i na další části velkého městského okruhu, jejíž stavba skončí příští rok, a to v Bauerově ulici. Postupně tam vznikají například lávky pro pěší. Součástí projektu je i vybudování parkovacích ploch. Skončí také dopravní proměna Tomkova náměstí a Rokytovy. Její součástí je například estakáda přes maloměřické seřaďovací nádraží o celkové délce přes kilometr. Náklady na všechny tři části velkého městského okruhu jsou dohromady skoro pět miliard korun.

Změny na silnici a železnici v roce 2024 na jihu Moravy. Infografika: Deník/Markéta Evjáková, zdroj:


Pokračující omezení i v novém roce čeká řidiče na dálnici D1 mezi 194. a 196. kilometrem v Brně. Také zde pracují silničáři na rozšíření a ke čtyřem pruhům přibydou další dva. Nyní auta projedou dvěma zúženými pruhy v každém směru. V průběhu příštího roku se přidá také modernizace křížení D1 s D2.

„Tento uzel bude z hlediska stavby velmi náročný. Snažíme se obě úpravy zkoordinovat tak, aby byly co nejplynulejší," uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Křížení bude dvoupruhové s přímými větvemi. Součástí stavby je i zkapacitnění části dálnice D2. Odhadovaná cena úprav křížení D1 s D2 přesahuje čtyři a čtvrt miliardy korun.

„Pro mě jako zaměstnance dojíždějícího po dálnici D2 do Modřic to bude stresující," komentoval další plánované stavební úpravy například Tomáš Helešic. Už po zahájení rozšiřování D1 se tvořily na D2 u Brna kolony. Postupem času se situace změnila, ale stále tam podle Helešice auta v ranních a odpoledních hodinách stávají.

Po nové dálnici se svezou v příštím roce řidiči na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje. Silničáři tam dostaví dva úseky D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem i Moravským Pískem a Bzencem. Vznikne tak zhruba třináct kilometrů nové dálnice. Náklady jsou v řádu miliard korun. „Do provozu půjde úsek dálnice D55 od Babic až k Bzenci,“ přislíbil ministr dopravy Martin Kupka. Úsek mezi Babicemi a Starým Městem se nachází celý v sousedních kraji.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů