Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Poprvé budou českou dálnici stavět Poláci. D11 povede z Trutnova až na hranici

Naše téma
Jan Braun | 24.11.2023
Aktuální situace na česko-polské hranici. Polská dálnice zatím nemá kam pokračovat. | foto: Deník/Jan Braun
Do měsíce je vítězná firma připravena začít s výstavbou dálnice D11 z Trutnova do Královce na polské hranici. Komunikaci dlouhou více než 21 kilometrů postaví polská společnost Budimex SA z Varšavy. Oznámil to na platformě X generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Stavba, která ovšem ještě nemá pravomocné stavební povolení, by měla stát 11,352 miliardy. Dálnice se na hranici propojí s polskou S3.
Jedná se o mimořádně náročnou stavbu s dvěma půlkilometrovými tunely, 28 mosty a třemi mimoúrovňovými křižovatkami. Jako první bude vybudován tříkilometrový úsek v Královci. Ten by měl být hotový v roce 2025. Celá dálnice z Trutnova má být podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) hotová v roce 2027. ŘSD už také vybralo stavební dozor. Bude jím sdružení firem Infram a Pragoprojekt. Hodnota prací je 121 milionů korun.

Vydání pravomocného stavebního povolení zablokovali ekologičtí aktivisté z brněnského spolku Děti Země, kteří v září podali rozklad proti stavebnímu povolení. Členové spolku odmítli o stažení rozkladu jednat s ŘSD. „Odmítli jsme s ŘSD jednat, protože obsah rozkladu lze vyřídit poměrně rychle a snadno i bez toho,“ řekl Deníku předseda spolku Děti Země Miroslav Patrik. Rozklad, který nyní řeší komise ministra dopravy, podle něj obsahuje jen čtyři námitky procesního charakteru. 

D11 bude v Polsku navazovat na již vybudovanou S3:

„Stačí dodržovat sliby o údajně prioritní stavbě a hlavně české zákony. Řešení je tedy na ŘSD a ministerstvu dopravy, nikoliv na Dětech Země, které stát na vady a rozpory stavebního povolení upozornily s podrobnými argumenty. Nᚠrozklad má ministerstvo dopravy jeden a půl měsíce, takže už o něm mohlo dávno rozhodnout,“ dodal Patrik.

Děti Země žádají do stavebního povolení uložit dvě nové podmínky o zavedení ekologického deníku a měření intenzit hluku do dvou let od zahájení zkušebního provozu. Chtějí také zahrnout chybějící požadavky závazného stanoviska EIA. Podle nich je nutné do spisu doložit závazné stanovisko ke zmírnění zásahu dálnice do okraje lesa.

„Věřím, že do konce roku bude rozklad vyřešen, ale jedná o záležitost rozkladové komise ministerstva dopravy,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Podle něj se na trase dokončuje majetkoprávní příprava a archeologický výzkum.

Žádná polská stavební firma dosud nezvítězila ve výběrovém řízení na výstavbu dálnice v Česku. Budimex nabídl v tendru nejnižší cenu 11,352 miliardy korun. Původně odhadovaná cena před vypsáním tendru byla 13,078 miliardy. Do tendru se přihlásilo šest firem. Pět z šesti nabídek bylo pod odhadovanou cenou 13 miliard. Druhá firma v pořadí, česká MI Roads (Metrostav Infrastructure), nabídla 11,7 miliardy, o 358 milionů více než Budimex.  
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů