Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Daewoo Racer: Před 30 lety to bylo nejdražší auto na trhu v socialistické ČSSR

Naše téma
Radek Pecák | 10.07.2019
Daewoo Racer | foto: Archiv redakce
Pouze 13 typů automobilů bylo v roce 1989 k mání pro běžné občany v tehdejší Mototechně. Nejlevnější byla Škoda 105 L.
Pouze dva automobily, které nevznikly na území tehdejších socialistických států, si mohli před třiceti lety za koruny koupit běžní občané v Mototechně. Jedním z nich byl francouzský Renault 5, druhým korejský Daewoo Racer.

Toto dnes již poměrně zapomenuté vozidlo se rozhodla Československá vláda dovézt v letech 1988 a 1989 z Jižní Koreje. Celkem se jich na trh dostala třítisícová série. V té době to s cenovkou 189 900 Kčs bylo nejdražší auto na trhu. Pro srovnání - bylo více než třikrát dražší než základní typ Škody 105 (57 780 Kčs) a stálo více než dvojnásobek v porovnání s nejlepší verzí Škody Favorit 136 LS. Ten se prodával za 89 123 Korun.

Pro zajímavost - druhým nejdražším automobilem v té době byl výše zmíněný malý Renault 5. Ten byl o patnáct tisíc korun levnější. V Tuzexu, kde se ale mohlo nakupovat pouze za Bony, byla však tehdy k mání i další západoevropská vozidla. Konkrétně třeba Peugeot 309, Ford Escort, Simca 1308 nebo Fiaty Uno a Tipo. Ten stál 75 700 Bonů, což při kurzu přibližně šest korun za Bon znamenalo hodně přes 400 tisíc korun.

Opel Kadett E


Přestože byl Racer vyráběný v Jižní Koreji, ve skutečnosti ho zkonstruovali inženýři v německého Rüsselsheimu, v sídle automobilky Opel. Šlo totiž o licenčně vyráběný Opel Kadett generace E, který měl premiéru na podzim 1984 na autosalonu v Paříži. O tom, že ho vymysleli dobře, svědčí jednak titul Evropské auto roku, které mu odborná novinářská porota přidělila v roce 1985 a jednak zájem o výrobu i v dalších zemích. Například v Jihoafrické republice se pak prodával pod označením Opel Monza, v Brazílii měl zase jméno Chevrolet Kadett.

Pokračovatelem byla Nexia
Auto se v "rodném" Německu vyrábělo v řadě karosářských variant, včetně třeba kombíku i kabrioletu, v případě Daewoo Racer však získalo pouze tvary sedanu, případně hatchbacku.

Jednalo se o pětimístný vůz s motorem vpředu a pohonem předních kol. Poháněl ho zážehový atmosféricky plněný čtyřválec se zdvihovým objemem 1498 cm3. Maximální výkon dosahoval 55 kW (75 koňských sil) při 5500 otáčkách za minutu. Nejvyšší točivý moment pak nastal při 3000 otáčkách za minutu a činil 117 Nm. Motor spolupracoval s pětistupňovou manuální převodovkou.

Z klidu na stokilometrovou rychlost dokázal zrychlit během čtrnácti sekund, maximálně bylo možné dosáhnout rychlosti 170 kilometrů v hodině.

Rozměry předurčovaly Racer k zařazení do tehdejší kategorie střední třída. Na délku vůz měřil 4262 milimetrů, šířku měl 1663 milimetrů a výšku 1385 milimetrů. Rozvor byl 2520 milimetrů a hmotnost 955 kilogramů. Všechna tato data se vztahují na verzi sedan, hatchback byl menší.

Výroba v Koreji začala v roce 1986 a skončila o osm let později. Tehdy ho nahradila Nexia, což byl stále ale jen modernizovaný původní Kadett E.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů