Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Třináct let Dacie Duster: Podívejte se, jak se měnilo nejlevnější SUV

Naše téma
Dominik Valášek | 30.11.2023
dalších 11 fotek
Generační vývoj Dacie Duster | foto: Se svolením Dacia
Přibližně každou minutu vyjede z bran výrobního závodu Dacie v rumunské Pitesti jeden Duster. Nejprodávanější model značky už na světě existuje v počtu převyšujícím 2,2 milionu kusů, má čím dál víc příznivců a naopak výrazně ubylo těch, kteří se nejlevnějšímu SUV většiny západních trhů posmívali. Za 13 let existence totiž ušla Dacia Duster dlouhou cestu.
Když Renault v roce 1999 koupil rumunskou automobilku Dacia, nemohl nikdo tušit, jaký poprask způsobí. V první polovině nultých let byl výrazně modernizován výrobní program a Dacia se připravovala na vstup na západ. Mnoho lidí si původně myslelo, že Dacia zůstane lacinou značkou, figurující na rozvojových trzích, jenže postupem času si její auta pro svůj příznivý poměr ceny a užitné hodnoty získala zákazníky i v silných ekonomikách. Daří se jim v Německu, Švýcarsku, Francii a na dalších trzích. Nejinak je tomu v České republice, kde se Dacia okolo roku 2012 začala vyskytovat v první desítce nejprodávanějších značek.

Nová Dacia Duster: Už jste si ji prohlédli? Podívejte se, co vše nabízí:

Její raketový vzestup po roce 2010 lze připsat jednomu konkrétnímu modelu – SUV Duster. V době, kdy popularita SUV teprve začínala svůj strmý vzestup, představila Dacia dostupnou alternativu vozů, které byly spoustou automobilek chápány jako prémiové a dražší zboží. Za cenu tehdy hodně pod 300 tisíc korun jste mohli mít sice obyčejné, ale prostorné SUV, a to i se čtyřkolkou.

2010 – První generace
Ještě předtím, než se Duster představil „na ostro“, předcházel mu v roce 2009 stejnojmenný koncept, představený na autosalonu v Ženevě. Přestože koncept nevypadal jako nic, co do té doby Dacia představila (a ani jako pozdější Duster), vzbudil pozdvižení a naznačil, kam bude rumunská automobilka pokračovat.

Koncept Dacia Duster z roku 2009, zdroj: Se svolením Dacia


Následoval produkční Duster první generace. Ten jako všechny ostatní Dacie dané doby využíval starší techniku mateřského Renaultu. Vůz stál na platformě B0 koncernu Renault-Nissan a pod kapotou se nejčastěji objevil benzínový čtyřválec o objemu 1.6 litru, případně diesel o objemu 1,5 litru.

Dacia Duster první generace, zdroj: Se svolením Dacia


Duster byl kladně hodnocen pro svou prostornost a hlavně cenu, pro kterou mu šlo prominout zcela základní a levný interiér. Měl ale i pár podivností. Verze se šestistupňovým manuálem měly krátkou jedničku, která měla částečně nahrazovat terénní redukci, takže se spousta majitelů naučila rozjíždět na dvojku. Sám si z testování první generace vybavuji také nesmírně gumový podvozek, který byl sice mimořádně pohodlný, ale karoserie v zatáčkách doslova „vlála“ v náklonech. A mnoho lidí zaujal i detail v podobě ovladače sklonu světlometů, kdy bylo otočné kolečko se světlomety mechanicky propojeno klasickým lankem. Jedna z připomínek, že je vůz vyroben s velkým akcentem na stlačení výrobních nákladů.

Dacia Duster druhé generace, zdroj: Se svolením Dacia


2013 – Facelift první generace
Duster dostává nová přední světla, v nichž jsou jednotlivé části odděleny elegantní linkou, a pár dalších úprav v exteriéru i interiéru. Žádné převratné změny se však neodehrály.

Dacia Duster - facelift z roku 2013, zdroj: Se svolením Dacia


2017 – Druhá generace
Příchod druhé generace byl horlivě očekáván, pro mnoho lidí však znamenal mírné rozčarování, způsobené hlavně tím, že vůz stál na stejném mechanickém základu jako předešlá generace. Ponechání platformy A0 však znamenalo, že Dacia nemusela svoje SUV výrazněji zdražit, a jak zevnějšek, tak interiér se dočkaly výrazného přepracování. Změnilo se také nastavení podvozku, které už nebylo tolik gumové, takže se vůz na silnici choval jistěji.

Dacia Duster druhé generace, zdroj: Se svolením Dacia


Uvnitř Dusteru se objevily některé elegantní designové prvky, jako třeba výplně dveří s obšívanými opěrkami rukou, přibyl multifunkční volant nebo nový digitální panel klimatizace. Ve výsledku lze tedy říci, že i na staré technice dokázal Duster udělat velký pokrok.

Dacia Duster druhé generace, zdroj: Se svolením Dacia


Dacia plánuje i větší SUV než Duster:

2021 – Facelift druhé generace
Spíš než facelift, který přinesl nové světlomety, nový displej infotainmentu a další především designové změny, byla pro mnoho lidí zásadnější výměna benzínového motoru. Už o rok dříve totiž z ceníku zmizel starý čtyřválec 1.6 SCe, a nahradil jej přeplňovaný litrový tříválec 1.0 TCe. Mnoho zákazníků tuto změnu těžce neslo, zejména kvůli obavám z vyšších servisních nákladů.

Dacia Duster - facelift z roku 2021, zdroj: Se svolením Dacia


O rok později Duster se zbytkem modelové řady dostal kompletně nová loga značky.

Co jsme zjistili o vylepšené Dacii Duster? Podívejte se:

2024 – Třetí generace
Nová třetí generace Dacie Duster se představila na konci listopadu 2023 a do prodeje jde na konci jara následujícího roku. Vůz poprvé stojí na modulární a moderní platformě CMF-B z dílen koncernu Renault-Nissan-Mitsubishi, takže už se nedá mluvit o tom, že využívá generaci starou techniku. Aniž by Duster rozměrově rostl, přichází s bohatším místem v interiéru a vůbec poprvé se na trh dostane také jako hybrid s technikou Renault E-Tech.

Dacia Duster třetí generace, zdroj: Se svolením Dacia


Přestože se stále jedná o vůz orientovaný na nízkou cenu, třeba interiér už vypadá zcela moderně a nechybí mu třeba displej před řidičem, nahrazující klasické budíky.

Dacia Duster třetí generace, zdroj: Se svolením Dacia


Podívejte se na novou Dacii Duster 3. generace také v oficiálním videu:

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů