Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën prý končí s hydropneumatickým odpružením. Po 60 letech

Naše téma
Redakce | 13.06.2015
Citroën C5 CrossTourer. | foto: Citroën
Když se v roce 1955 světu poprvé ukázal Citroën DS, veřejnost ohromil nejen úchvatným designem, ale také novátorským podvozkem s hydropneumatickým odpružením, které zajišťovalo jedinečné pohodlí. Systém se od té doby stal charakteristickým znakem velkých Citroënů. Francouzská automobilka však toto řešení zřejmě už brzy opustí. 
Konkrétně by se tak mělo stát poté, co svůj život ukončí současný model C5. Důvodem je snaha koncernu PSA, do něhož Citroën patří, o úsporu nákladů.

Hydropneumatické odpružení, které využívá hydraulické čerpadlo a měchy plněné dusíkem, a umí měnit světlou výšku vozu, je totiž ve srovnání s konkurenčními systémy adaptivních podvozků podstatně dražší.

Citroën zatím "zaříznutí" své charakteristické technologie nepotvrdil, ale podle agentury Reuters šéf automobilky Carlos Tavares údajně prohlásil, že existují řešení, která nabídnou podobnou úroveň komfortu za méně peněz. A která si Citroën může nechat vyrábět jinde.

Test Citroënu C5 CrossTourer s plynokapalinovým odpružením si můžete přečíst zde.

Hydropneumatické pérování by se přitom přímo nabízelo pro luxusní divizi Citroënu, dnes už vlastně samostatnou značku, DS. Ani tam s ním však PSA nepočítá - a nepočítalo ani v začátcích. Nedávno modernizovaná vlajková loď DS 5 například využívá tlumiče od německé společnosti ZF.

"Pořád se soustředíme na co nejlepší komfort. Ale v budoucnu to bude s jinými technologiemi, než je hydropneumatika," řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z koncernu PSA.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů