Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vylepšený Citroën Berlingo je skvělé rodinné auto, ale bez spalovací verze

Naše téma
Dominik Valášek | 13.12.2023
dalších 17 fotek
Citroën ë-Berlingo | foto: Se svolením Citroën
Pro mnohé se stalo Berlingo synonymem rodinného vozu. Jde o jednu z původních malých dodávek v osobní verzi, která už po několik generací vozí velké rodiny s velkými náklady, a veškeré mezigenerační změny si většinou kladou za cíl zlepšení prostornosti, komfortu a praktičnosti. Nejinak je na tom nový facelift současné generace, který přináší více pohodlí, má ale jeden háček – pro benzínovou nebo naftovou verzi budete muset mimo evropské trhy.
Berlingo prošlo v rámci faceliftu poměrně velkou změnou designu přídi, která uniformnímu hranatému exteriéru dodává modernější vzezření. Předek už nemá zcela oddělená přední světla a širokou linii přes kapotu, nově je hranatější, ze sjednocených světel vybíhá linka denního svícení a slušivě působí i nové oválné logo.

Ty nejzásadnější změny se ovšem odehrály v interiéru. Zde je pozměněná palubní deska, zcela digitální přístrojový panel před řidičem i nový desetipalcový dotykový displej infotainmentu, vystupující z palubní desky uprostřed. Nechybí USB nabíjecí konektory, bezdrátová nabíječka, ale ani parkovací a jízdní asistenty. Nový je také volant se zploštělým spodkem, inovovaným ovládáním a opět novým logem. Možná vůbec nejdůležitější jsou nicméně sedadla. Vůbec poprvé si můžete do Berlinga dopřát mimořádně komfortní sedačky CitroënAdvanced Comfort se specifickou pěnou.

Vzadu zůstávají tři samostatná sedadla a k mání jsou nadále také dvě délky vozu. Základní velikost M má 440 centimetrů délky, prodloužená XL potom 475. Do delšího Berlinga lze doobjednat také dvě sedadla do třetí řady a udělat tak auto sedmimístné. Vedle obrovského zavazadelníku nechybí modulární systém Modutop, kombinující komfortní prvky s dodatečnými odkládacími prostory. Celkově se v interiéru může nacházet až 27 různých přihrádek a zajímavostí je zadní okno, otevírané nezávisle na zadních dveřích.

Nepotěšující zprávu pro většinu zájemců přináší nabídka motorů. Do Česka, tak jako na prakticky všechny evropské trhy, se Berlingo dostane výhradně v elektrickém provedení ë-Berlingo. A jakkoliv má o 20 % vyšší dojezd oproti současnému provedení, pořád se bavíme pouze o 320 kilometrech dojezdu podle měřícího cyklu WLTP – který je zpravidla přehnaně optimistický. Na vině je zde relativně malá baterie o kapacitě jen 50 kWh. Její nabíjení trvá 5 hodin při použití domácího wall boxu o výkonu 11 kW, případně 30 minut (z 0 na 80 procent) na rychlé dobíjecí stanici, kde Berlingo zvládne až 100 kW.

Elektrický motor pohánějící přední kola zůstal zachován a nadále má 136 koní výkonu, společnost mu ale dělá vylepšený systém rekuperačního brždění, jehož sílu lze nastavovat za jízdy pomocí páček pod volantem. Za příplatek dostanete také tepelné čerpadlo, které zefektivní vytápění auta.

Je otázkou, kolik bude ë-Berlingo stát, až se za pár měsíců dostane do prodeje. Současná podoba elektrické verze vychází přinejmenším na 905 000 korun, lze tedy očekávat, že facelift vůz ještě o kousek prodraží. Výrazně levnější Berlingo si užijí jen zákazníci na trzích mimo ty evropské, kde se bude nadále prodávat benzínový tříválec PureTech o výkonech 110 a 130 koní, a naftový čtyřválec BlueHDI s výkony 100 a 130 koní.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů