Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Čínské auto excelovalo v crash testu: Lynk&Co 01 předčil také Škodu Enyaq iV

Naše téma
Radek Pecák | 09.09.2021
dalších 6 fotek
Lynk & Co 01 při crashtestu EuroNCAP | foto: Lynk & Co
V posledním kole testů bezpečnosti nezávislé organizace EuroNCAP se automobily pocházející z Číny mohly plně rovnat evropské konkurenci. 
Když se v roce 2005 poprvé dostavilo čínské SUV značky Landwind k testům u EuroNCAP nedokázalo získat ani jednu jedinou hvězdičku z celkem pěti možných a jeho výsledek experti této nezávislé instituce označili za nejhorší během třiceti let jejího fungování.

O dva roky později pak velký sedan Brilliance BS 6 dosáhl na jednu jedinou hvězdu. Na to, jak toto auto po nárazovém testu vypadalo se, stejně jako na nyní testovaná čínská auta, můžete podívat do naší fotogalerie.

Ovšem, doba se změnila. Již v roce 2013 se Qoros 3 sedan mohl pyšnit jako vůbec první auto z Číny ziskem pěti hvězdiček a dokonce byl pro tento rok vyhlášen vůbec nejbezpečnějším ze všech 33 osobních vozů, které se tehdy testovaly.

Poslední výsledky crashtestů


V současné době, kdy zaznamenáváme novou vlnu příchodu čínských aut na evropský trh, se jejich výrobci snaží přesvědčit veřejnost o bezpečnosti těchto produktů. A daří se jim to. 

Obě čínská auta, která se v poslední době podrobila testům EuroNCAP, mají opět na vysvědčení pět hvězd. Platí to jak o velkém elektrickém SUV Nio ES8, tak zejména o hybridním menším SUV Lynk&Co 01.

Tento druhý automobil exceloval zejména při hodnocení ochrany dospělých cestujících na předních sedačkách. V tomto parametru si připsal 96 procent z možných bodů, což je o dva procentní body lepší výsledek, než jakého dosáhl dosavadní rekordman Škoda Enyaq iV. Ty byla pro změnu lepší v oblasti ochrany dětí v autosedačkách ve druhé řadě. Ve zbývajících částech testu (ochrana chodců a bezpečnostní asistenční systémy) jsou obě tato auta srovnatelná.

Na výsledek čínského auta mají nepochybně vliv znalosti expertů ze švédského Volva. Značka Lynk&Co, totiž stejně jako samotné Volvo, nyní náleží do čínského koncernu Geely.

Zkušební komisaři ocenili zejména tuhost karosérie, která poskytovala dobrou ochranu cestujícím při nárazu vozíku do boku auta a také při bočním střetu s kůlem. Dobře je v autě také chráněna krční páteř cestujících.

Na pět hvězdiček při aktuálním kole testů dosáhly také vozy Audi Q4 e-tron, Subaru Outback a "vodíková" Toyota Mirai.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů