Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Čínská automobilka Chery vtrhne do Evropy, prý už za dva roky. Co chystá?

Naše téma
Dominik Valášek | 09.10.2017
dalších 5 fotek
Chery Exeed TX. | foto: Chery
První z velkých čínských automobilek se chystá dodávat na evropský trh vozy, které prý dostojí všem světovým standardům. Čínská Chery plánuje svůj nástup na přelomu let 2019 a 2020 a postupně ukáže několik elektrifikovaných modelů, zahrnujících hybridy, plug-in hybridy i elektromobily.
Rozsáhlejší první dojmy z čínských automobilek, figurujících na autosalonu ve Frankfurtu, jsme psali poměrně nedávno (odkaz najdete níže). Právě Chery zde ukazovalo koncept Exeed TX. Jedná se o SUV o délce 4,7 metru, lišící se na první pohled od ostatních čínských modelů.

Za designem totiž stojí bývalý designér Fordu, Kanaďan James Hope, který pro Chery navrhl mimo jiné i kaskádovitou mříž chladiče. Celkově je Exeed TX vozem, na kterém se spolupracovalo v globálním měřítku. Třeba karoserie byla navržena spolu s německou společností Benteler, převodovky dodává Getrag a součásti pohonného ústrojí Dana a BorgWagner. Vůz vystavený ve Frankfurtu by měl být údajně velmi blízko produkční verzi.

Jednou z motorizací pod kapotou má být plug-in hybridní kombinace přeplňovaného čtyřválce o objemu 1,5 litru a elektromotoru v setrvačníku. Spalovací motor se chlubí výkonem 150 koní (110 kW), samotný elektromotor potom 114 koňmi (84 kW). Výsledná síla má dovolit zrychlení z nuly na sto za šest sekund, maximální rychlost přes 200 km/h a samozřejmě velmi nízkou "papírovou" spotřebu v měřícím cyklu. Na palubě se nachází také baterie o kapacitě 12 kWh, umožňující dojezd 69 km na jediné nabití.

Chery momentálně hledá vhodné místo pro designové a inženýrské centrum v Německu, které pomůže při vývoji dalších vozů pro Evropu. Jak již bylo řečeno, spuštění na trh je naplánováno na přelom let 2019 a 2020.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů