Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Čínská auta Zhi Dou dorazila do Česka. Jde o nejlevnější elektromobily na trhu

Naše téma
Redakce | 10.09.2016
dalších 9 fotek
Elektromobil ZD D2. | foto: Zhi Dou
Elektromobily zatím v České republice nejsou příliš rozšířené. Problémem jsou především pořizovací náklady, vozy jezdící na elektřinu totiž nejsou zrovna levné. Právě cena by přitom měla být největším tahákem dvojice malých elektromobilů z Číny, které se u nás začínají prodávat.
Jen 2763 milimetrů dlouhá vozítka nesou značku Zhi Dou (ZD), která patří čínskému koncernu Zhejiang Geely Holding Group. Tohle jméno je vám možná povědomé - skupina totiž vlastní také automobilku Volvo. A i díky tomu má odvážné globální ambice.

Ukazuje je právě i na malých elektromobilech ZD D1 a ZD D2, které postupně vstupují na trhy po celé Evropě. Setkat se s nimi můžeme například v Německu, Rakousku, Itálii nebo Francii a nově tedy i v Česku. Jednoduchá auta do města přitom mají zaujmout především příznivou cenovkou.

Levnější z dvojice, model D1, u nás stojí 449 900 korun, sourozenec D2, lišící se prakticky jen vzhledem a lépe vypadajícím interiérem, se začne prodávat až příští rok, bude ale zřejmě o něco dražší.

Elektromobil ZD D1.


Ano, téměř půl milionu korun za dvoumístné autíčko s délkou 2763 mm, šířkou 1539 mm a rozvorem 1765 mm je samozřejmě stále dost peněz, ale při čistě cenovém srovnání s dalšími elektromobily na českém trhu vychází ZD D1 jednoznačně nejlépe. Aktuálně nejlevnější elektrický vůz, jímž je Volkswagen e-Up!, stojí 619 900 Kč.

Výbava D1 zahrnuje například klimatizaci, elektricky ovládaná okna, navigaci, elektricky nastavitelná zrcátka, USB vstup, palubní počítač, parkovací senzory vzadu, kožené čalounění nebo 13palcová hliníková kola.

Stroj pohání elektromotor o výkonu 24 koní (18 kW) a točivém momentu 82 Nm, který 670 kilogramů vážícího (D2 váží 720 kg) drobka rozjede až na 86 km/h. Že vůz není stavěn na nějaké závodění dokládá i údaj o zrychlení z klidu na 45 km/h - zabere totiž asi 8 sekund.

Akumulátor je typu LFP (lithium-železo-fosfát) a má kapacitu 11,5 kWh. Z klasické zásuvky se má plně nabít za 5 až 6 hodin, prodejce pak dokonce udává i jeho životnost: činí prý 2000 nabíjecích cyklů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů