Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Chorvatský Rimac v Ženevě ukáže elektrický supersport. Má více než 1000 koní

Naše téma
Redakce | 24.02.2016
dalších 21 fotek
Rimac Concept_One. | foto: Rimac Automobili
Chorvatská společnost Rimac Automobili má na svědomí jednu z nejzajímavějších premiér březnového autosalonu v Ženevě. Firma totiž ve Švýcarsku představí sériové provedení elektrického supersportu s výkonem přes 1000 koní.
Produkční verze navazuje na studii Concept_One z roku 2011. Vzhled je podobný, stejně jako působivé dynamické vlastnosti vozu.

Výrobce se totiž chlubí, že supersport nabídne výkon až 1088 koní (800 kW) a masivní točivý moment 1600 Nm, který je navíc k dispozici už od "nulových" otáček do 6500 ot/min. Zrychlení z klidu na stovku prý zabere pouhé 2,6 sekundy, na dvoustovku pak 6,2 s a rychlostí 300 km/h tento stroj jede za 14,2 sekundy.

Nevyšší rychlost činí 355 km/h.

Rimac Concept_One.



Za těmito úžasnými čísly je třeba hledat unikátní techniku. Rimac totiž pohání hned čtyři elektromotory, přičemž každý z nich má na starost jedno kolo. A každý z nich má také svou převodovku. Přední agregáty jsou spojeny s jednostupňovými skříněmi, ty zadní pak se dvouspojkovými dvoustupňovými převodovkami.

Podle výrobce toto řešení zajišťuje ideální poměr v disciplínách akcelerace a maximální rychlost.

Díky čtyřmotorovému pohonnému ústrojí má Rimac také pohon všech kol s několika režimy vektorování točivého momentu. Automobilka systém, který v závislosti na aktuální situaci i přání řidiče rozděluje točivý moment co nejvýhodněji na jednotlivá kola, nazývá Rimac All Wheel Torque Vectoring (R-AWTV). Šofér může volit z módů Comfort, Control, Track a Drift.

Rimac Concept_One.


Energii motory čerpají z akumulátoru o kapacitě 82 kWh. O "spotřebě" a dojezdu Rimac zatím mlčí, ale jistý obrázek nám může dát pohled na Teslu Model S. Americký elektromobil totiž lze pořídit s bateriemi s kapacitou 85 kWh, což vozu zajistí normovaný dojezd okolo 420 kilometrů.

Neznámá je zatím i doba nabíjení.

Překvapivá pak je hmotnost vozu. I přes přítomnost akumulátoru a složitého pohonného ústrojí Rimac váží přijatelných 1850 kilogramů. Hmotnost je přitom rozložena v poměru 42:58 - těžší je tedy záď.

Rimac Concept_One.


Na délku pak vůz měří 4187 milimetrů, na šířku 1842 mm a vysoký je pouze 1070 mm.

Po premiéře v Ženevě se rozběhne ruční výroba. Rimac plánuje vyrobit jen osm exemplářů, cena zatím nebyla oznámena.


Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů