Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Chevrolet Colorado ZH2 je drsný pick-up pro americkou armádu. Jezdí na vodík

Naše téma
Redakce | 11.10.2016
dalších 9 fotek
Chevrolet Colorado ZH2. | foto: Chevrolet
Armáda Spojených států amerických by v blízké budoucnosti mohla do své výbavy zařadit pick-up s vodíkovými palivovými články. Vyvinul jej Chevrolet ve spolupráci s armádním vývojovým oddělením TARDEC.
Jako základ posloužil standardní model Chevrolet Colorado, který ale samozřejmě doznal mnoha úprav. Na autě najdeme například nové panely karoserie, ochranné kryty či odlišná LED světla. Dále byl zesílen žebřinový rám, nápravy upraveny tak, aby zvládly jízdu i v hodně náročném terénu a vůz byl také osazen 37palcovými off-roadovými pneumatikami.

Nejdůležitější novinkou je ale pochopitelně instalace vodíkového pohonu. Colorado ZH2 je tedy vybaveno palivovými články, které využívají vodík k výrobě elektřiny. Ta pak prostřednictvím elektromotoru roztáčí kola.

Chevrolet Colorado ZH2.


Jak už to ale u vojenských projektů často bývá, mnohé detaily, které by nás jinak zajímaly, zůstávají zahaleny tajemstvím.

Zato víme, proč se armáda o auto s vodíkovými články zajímá. Výhod je hned několik, tak například elektrický pohon poskytuje maximální točivý moment už od nulových otáček, což se v těžkém terénu opravdu hodí. Přínosem je také tichý chod elektromotoru i menší tepelná stopa než u vozidla se spalovacím motorem.

Díky tomu má být Colorado ZH2 hůře zachytitelné termokamerami.

Chevrolet Colorado ZH2.


Proti klasickému elektromobilu je tu pak také důležitá výhoda v podobě možnosti rychlého dotankování vodíku - vůz totiž k pohonu nepotřebuje těžký akumulátor, který by vyžadoval dlouhé nabíjení.

Užitek pak jistě najde i v zavazadlovém prostoru umístěna baterie, kterou lze vyjmout a využit k zajištění energie pro nejrůznější zařízení v místech, kde je jinak elektřina nedostupná.

Chevrolet bude Colorado ZH2 ještě nějakou chvíli zkoušet na svém polygonu a následně jej předá armádě, jež provede vlastní testy. Pak se rozhodne, zda jej do své výbavy opravdu zařadí.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů