Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Chcete 993 GT3 RS? Gunther Werks vám ji vyrobí! Jenže, stojí to balík...

Naše téma
Jiří Švamberk | 03.07.2018
dalších 9 fotek
Singer Vehicle Design už není jedinou americkou společností, specializující se na přestavby klasických Porsche na zakázku. | foto: Gunther Werks
Automobilový průmysl postoupil tak daleko, že se s nadsázkou dá říct, že nic není problém. Třeba postavit auto, které samotná automobilka nikdy nenabízela.
Že vám Gunther Werks nic neříká? Nevadí, to samé platilo ještě před pár lety pro kalifornského malosériového výrobce Singer Vehicle Design, který se zabývá přestavbami klasických Porsche, a dnes je tato společnost známá v celém motoristickém světě. A očividně inspirovala další, protože Gunther Werks jde v jejich stopách, a také se etabluje v oblasti přestavby klasických Porsche. Na rozdíl od Singeru se však u Gunther Werks nespecializují na Porsche 964, ale na Svatý Grál všech milovníků Porsche – na poslední vzduchem chlazenou generaci 993.

Přestože Gunther Werks není tak slavná společnost, jako výše zmiňovaný Singer, stačí jediný pohled na jejích rudě červenou kreaci Gunther Works 400R, aby vám došlo, že tady to někdo myslí zatraceně vážně. Důkazem budiž fakt, že celá přestavba, která vychází ze zcela holé samonosné karoserie, vychází na, a teď pozor, základních 525 tisíc dolarů, což při dnešním kurzu je necelých 11,7 milionu korun! A to se vůbec nebavíme o ceně „dárcovského“ vozu, jehož cena se v nejspodnější hranici pohybuje okolo 1,75 milionu korun, ani individuálních preferencích budoucích majitelů. Výhodou je, že na stavu dárcovského auta nezáleží. Na druhou stranu, takový top Singer stojí i 800 tisíc dolarů a na dražbách dosahuje přes jeden milion dolarů…

Jméno společnosti je poctou Günteru Wendtovi, v Německu narozenému inženýrovi NASA, který byl pověstný svým zápalem pro preciznost a bezpečnost. Že by další zcela náhodná paralela se společností Singer, jejíž jméno je poctou Norbertu Singerovi, slavnému inženýru Porsche?

Gunther Works vyrobí striktně pouze 25 kusů modelu 400R, které si zákazník sám od základu nespecifikuje.

Stejně jako Singer, také Gunther Werks poháněn na zakázku vyrobený, vzduchem chlazený šestiválcový boxer s objemem spalovacích komor 4 litry. Jeho výrobu má na svědomí Rothsport z Oregonu a uvnitř najdete ty nejlepší komponenty, jako jsou písty Mahle, zapalování se dvěma svíčkami od Motec Engine, samostatné škrticí klapky a mnoho dalšího. Doslova žádná z částí motoru nebyla opomenuta.

Výsledek? Výkon přesahující 400 koní, točivý moment 450 Nm a omezovač v 7800 ot/min! Hodnoty však můžou být ještě vyšší, protože žádný z ručně vyráběných motorů nebude stejný.

Převodovka je stará dobrá G50 od Getragu, akorát s tím rozdílem, že z ní zbyl jen obal. Uvnitř je zcela nová a odolnější mechanika s jinými převodovými poměry. Nové je přepákování do převodovky, odlehčený setrvačník a jednolamelová spojka zvládá daleko vyšší točivý moment. Překvapivě… Samosvorný diferenciál v převodovce má lamely vyrobené z karbonu.

Výfuk zná každý, kdo má doma 997 GT3, jen koncovky byly designově pozměněny. Podvozek je plně stavitelný KW Clubsport s možností hydraulického přizvednutí při přejezdu retardérů. A že budou jízdní vlastnosti 400R na špičkové úrovni dokládá také fakt, že rozchod kol je totožný s okruhovými 993 té doby.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů