Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Český test letních pneumatik: Jaké "obutí" zvolit? A kterým gumám se vyhnout?

Naše téma
Dominik Valášek | 03.04.2017
dalších 15 fotek
Testování letních pneumatik pro rok 2017. | foto: Autoklub ČR
Autoklub České republiky se rozhodl podniknout rozsáhlý test letních pneumatik na právě nadcházející sezónu. Otestováno bylo celkem 10 gum z prémiového a středního segmentu, přičemž v jednom případě se jednalo také o pneumatiku celoroční.
Všechny testované pneumatiky byly otestovány v rozměru 215/65 R16, což je nejprodávanější rozměr na SUV vozidla v České republice. Za účelem testu byly pneumatiky obuty na SUV Volkswagen Tiguan.

Všechny pneumatiky v testu byly vyrobeny v roce 2016, jedinou výjimku tvořila pneumatika Bridgestone Dueler H/P Sport, která byla vyrobena na konci roku 2015.

Čtěte také: Test letních pneumatik: Které obstály a které raději nekupovat?

Drobně matoucí by mohlo být značení pneumatik. Označení M+S, tedy značící pneumatiku, vhodnou i pro zimní sezónu, se objevilo kromě celoroční pneumatiky Michelin CrossClimate také na pneumatice Nexen Nblue HD Plus. Ta je ovšem pneumatikou čistě letní, čemuž odpovídá i naměřená tvrdost.

Jak dopadla celoroční guma?
Celkovým vítězem testu a referenčním bodem pro další hodnocení se stala pneumatika Continental ContiPremiumContact 5. V těsném závěsu za ní, a se ztrátou pouze 0,8 % v celkovém hodnocení, se umístila pneumatika Maxxis Premitra 5 a o dalších 0,5 % zaostala třetí pneumatika Goodyear EfficientGrip Performance. Tyto pneumatiky získaly celkové hodnocení „velmi dobré".

Naopak nejhůře a s celkovým hodnocením „špatné" dopadly pneumatiky Michelin CrossClimate a Bridgestone Dueler H/P Sport. Dobrou zprávou je alespoň fakt, že žádná z deseti testovacích pneumatik neskončila ve škatulce „nevyhovující".

Autoklub rozdělil celý test do několika přehledných grafů, ve kterých hodnotí chování na suchu, na mokru, komfort, hlučnost a valivý odpor.

Veškeré výsledky si můžete prohlédnout v galerii.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů