Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Reálných konkurentů má nový Superb málo. Na některých ale lze ušetřit 100 tisíc

Naše téma
Radek Pecák | 22.11.2023
dalších 5 fotek
Mazda 6 může být zajímavou alternativou | foto: Se svolením Mazda
V segmentu velkých vozů s karosérií kombi už je v současnosti poměrně málo zástupců. Škoda Superb Combi tak bude mít usnadněnou pozici.
Vlastně jen osm konkurentů, pokud nepočítáme i doprodávané současné generace Superbu a Volkswagenu Passat Variant bude mít již čtvrté vydání velkého kombi mladoboleslavské automobilky.

Vyplývá to z našeho průzkumu ceníků jednotlivých automobilek prodávajících na našem trhu nové osobní vozy. Do seznamu jsme zařadili modely aut v podobné velikosti, s karosérií kombi, a jejichž cena je nejvýše kolem deseti procent buď pod nebo nad úrovní nového Superbu Combi.

Na vážné konkurenty se podívejte do naší galerie. V popisku je vždy i nejnižší cena toho kterého vozu.Nový Superb Combi, jak nedávno oznámilo tuzemské zastoupení Škody, se bude prodávat od1 035 000 Kč.  První exempláře sice dorazí za zákazníky až ve druhém čtvrtletí příštího roku, ale už nyní se ví, jaká je specifikace verze s výše uvedenou cenou.

Pod kapotou velkého kombi bude pracovat dvoulitrový turbodiesel s výkonem 150 koňských sil, který je vždy spojený se sedmistupňovou automatickou převodovkou. Poháněna jsou u této verze přední kola vozu, ve výbavě už je třeba i parkovací kamera, kola z lehké slitiny, inteligentní tempomat a řada bezpečnostních asistenčních systémů.

Nejlevnějším konkurentem připadajícím v úvahu opět Škoda Superb Combi. Ta měla vstupní cenovku 920 000 Kč. Ovšem tu již nyní nelze objednat takzvaně do výroby, vybírat lze pouze se skladových zásob. Tam se v době psaní tohoto článku nacházela nejlevnější exemplář se stejnou motorizací za 1 021 900 Kč.

Dalším vozem, při jehož koupi lze v porovnání s novým Superbem ušetřit, je Citroën C5X. Vůbec nejlevnější verze tohoto vozu stojí podle aktuálního ceníku 870 000 Kč. Ovšem jde o verzi s benzinovým motorem (navíc jen s objemem 1,2 litru a výkonem 130 koní), vůz má menší vnitřní prostor i kufr a o něco horší výbavu.

Mazda stále pohledná....
Zejména po designové stránce může kromě příznivé cenovky 941 700 Kč zaujmout Mazda 6 Wagon. Také ona už ale nenabízí diesel, v této ceně je pouze manuální převodovka. Kufr je podstatně menší, ale výbava velmi konkurenceschopná. 

O novém Volkswagenu Passat Variant se zatím nemůžeme rozepisovat, protože cenovka zatím nebyla stanovena. Výbava i kufr ale budou velmi podobné jako vé v novém Superbu.

Elegancí oplývá i další možný konkurent. Tím je Volvo V60. Srovnatelnou cenovku (1 085 606 Kč) má ale jen mildhybridní zážehový agregát s výkonem 163 koní. Proti hovoří menší zavazadlový prostor nebo absence parkovací kamery.

Starší verzi Passatu lze stále koupit ze skladových zásob. Cenovka bývala 5 900 Kč nad hranicí milonu korun, kufr měl objem 650 litrů, což není od nového Superbu příliš daleko.

Díky aktuálnímu zlevnění se na "dostřel" k novému Superbu dostalo i Audi A4 Avant. I v tomto případě ale místo dieselového klapotu uslyšíte zpod kapoty zvuk benzinového čtyřválce. Ani do tohoto Audi nenaložíte zdaleka tolik, jako do škodováckého kombi.

Dalším francouzským konkurentem Superbem je Peugeot 508 SW. Pohonnou jednotkou je benzinový plug-in hybrid. Papírová spotřeba s nabitou baterií je samozřejmě nižší než u Superbu - pouze 1,5 litru. Ovšem v praxi to nejspíše bude jinak. Navíc proti hovoří menší zavazadelník i celkový vnitřní prostor.

Za zamyšlení stojí podle nás také Subaru Outback. Jeho cenovka 1 110 000 Kč je sice o 75 000 Kč vyšší než v případě nového Superbu, ale zákazník automaticky získá i stálý pohon všech kol. Výkon i spotřena jsou vyšší než u vozu Škody, kufr naopak menší.

A lákavě může pro určitou část kupujících vypadat také nejlevnější nabízená verze vozu BMW 3 Touring. Nabízí se se s benzinovým dvoulitrem s výkonem 156 koní od 1 127 000 Kč. Ale objem kufru je o celé dvě stovky menší než v Superbu.
Hodnocení článku
1.3 z 5 (26%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů