Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Carroll Shelby: Jeden muž měnil svět aut

Naše téma
Redakce | 22.05.2012
Carroll Shelby | foto: AutoGuide.com
USA - Nedávno zesnulý Shelby ovlivňoval zejména americký automobilový průmysl po několik desetiletí.
Pozoruhodná životní pouť motoristického nadšence se sice začala psát už 11. Ledna 1923, kdy se narodil, pro svět aut byl ale objeven až v roce 1952, kdy poprvé usedl za volant závodního vozu.

Shelby už od samého počátku svého závodění projevoval nadprůměrné řidičské schopnosti, a tak nebylo divu, že jej brzy oslovil manažer Aston Martinu John Wyer a nabídl mu možnost řídit model DBR3, nejdříve při závodech na Floridě a poté i na slavném podniku v Le Mans.

Později si Shelby vyzkoušel také Mexiso Ferrari, s nímž závodil po celé Evropě i v USA. Vzhledem k tomu, že se mu stále dařilo, nebylo divu, že ho prestižní časopis Sports Illustrated vyhlásil Jezdcem roku 1956. To samé zopakoval i o tři roky později, když zvítězil v závodě 24 hodin v Le Mans.

Jenže už na začátku šedesátých let začal Carroll Shelby pociťovat bolest na prsou a diagnóza lékařů byla nemilosrdná – angina pectoris, tedy vážná nemoc srdečního svalu. Tady končí kariéra závodníka a začíná éra slavného konstruktéra a vývojáře.

Už od roku 1961 začal Shelby pracovat na svém vlastním sportovním voze. Postavil jej na motoru V8 se čtyřstupňovou převodovkou od Fordu a nazval ho Cobra. Na vývoji tohoto automobilu se neustále pracovalo a úspěch se záhy dostavil. V roce 1963 se Dan Gurney stal prvním Američanem, který ve voze americké výroby vyhrál závod FIA.

Ze Shelbyho se stal natolik slavný konstruktér, že jej Ford záhy požádal o spolupráci na vývoji nového rychlého auta. Výsledkem byl vůz Mustang GT350, který vyhrál hned ve svém prvním závodě v Daytoně. Dalších 10 let pak Ford vyhrával, co se dalo.

Unavený Shelby v polovině sedmdesátých let se závoděním přestal a věnoval se propagaci vlastní značky chilli po světě. To mu vydrželo až do roku 1982, kdy začal spolupracovat s Dodge.

Problémy se srdcem se ovšem stupňovaly, a tak Shelbymu nezbylo, než se v roce 1990 podrobit transplantaci. To ho následně přimělo založit nadaci, která podporuje transplantaci orgánů u dětí.

Na vývoji automobil pak pracoval Carroll Shelby ještě neuvěřitelných dalších 20 let. V roce 1997 představil sportovní vůz Shelby Series 1, následně vznikla další Cobra, a pak začal slavný konstruktér opět spolupracovat s Fordem.

První model GT500, který byl v roce 2007 vyroben, se v aukci prodal za 600 tisíc dolarů a celý výtěžek směřoval právě do Shelbyho nadace. Podle expertů jde o vyvrcholení jeho životní práce a na autosalonu v Los Angeles byl tento vůz oceněn jako nejlepší Mustang všech dob.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů