Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Cadillac uvádí první globální model. SUV XT4 dostane i americký turbodiesel

Naše téma
Radek Pecák | 30.11.2019
dalších 22 fotek
Cadillac XT 4 | foto: Radek Pecák
Známe rovněž termíny, kdy jediný oficiální tuzemský dovozce vozů amerického koncernu General Motors začne nabízet českým zákazníkům novou generaci Corvette, obřího Escalade nebo pick-upu Silverado.
Leckdo by si mohl myslet, že americký automobilový koncern General Motors vyklidil evropský trh. Již před lety totiž "zavřel" showroomy Chevrolet a nedávno prodal svoji evropskou divizi Opel. Nicméně, stále má v zemích starého kontinentu oficiální zastoupení. V České republice tuto roli hraje pražská společnost United Cars.

Ta nyní začíná přijímat objednávky na speciální startovací Launch Edici vozu Cadillac XT4, což je ve 117 let trvající historii této luxusní americké značky první model s globálním určením. Jedná se o středně velké SUV, které má konkurovat vozům typu BMW X3 či Range Rover Evoque.

O tom, že to se svojí další přítomností v Evropě myslí Cadillac vážně, svědčí fakt, že pro XT4 vyvinul nový dvoulitrový čtyřválcový turbodiesel, který již plní nejpřísnější emisní normu Euro 6d.

Byť jeho přesné parametry zatím nejsou známé, výkon by měl činit nejméně 170 koňských sil a točivý moment zhruba 380 Nm. Spojen bude s devítirychlostní automatickou převodovkou a může pohánět buď pouze přední nebo všechna čtyři kola.

Auto potěší svojí prostorností, byť se jedná o nejmenší v současnosti vyráběný Cadillac. Bez jednoho milimetru měří na délku 460 centimetrů, šířka činí 188 a výška 163 centimetrů. Zavazadlový prostor má objem 637 litrů a na zadní sedadla se (jak jsem si se svojí výškou 186 centimetrů ověřil) bez problémů vejdou i nadprůměrně velcí dospělí.

Výbava je skvělá
Hlavním trumfem tohoto vozu má však být skvělý poměr cena/výkon, což platí zejména o nyní nabízené první edici. Launch Edice s pohonem předních kol přijde na 1 125 000 Kč včetně DPH, Launch Edice Sport se sportovním podvozkem a rovněž pohonem předních kol stojí jen o deset tisíc Kč více a varianta Launch Edice Sport AWD pak 1 290 200 Kč.

Výbava pak obsahuje vše, co je myslitelné dokonce i ve třídě luxusních automobilů. Tedy například kožené sedačky s vyhříváním a elektrickým nastavováním bočních opěrek, audiosystém Bose s třinácti reproduktory, navigaci, adaptivní tempomat, barevný head-up displej, bezdrátové dobíjení telefonu, adaptivní tlumiče, volič jízdních režimů, automatické parkování, hlídání slepého úhlu, automatické nouzové brzdění, parkovací kameru, bezklíčkové otevírání všech dveří, sportovní pedály, střešní ližiny a řadu dalších prvků.

dalších 33 fotek
Připlatit si lze ještě (68 200 Kč) za balíček Premium Package, který obsahuje třeba panoramatické střešní okno či masážní a ventilovaná sedadla, případně za nadstandardní laky karosérie. Nyní objednané vozy se začnou vyrábět v dubnu a do Česka dorazí v červnu. Již na jaře bude také možno objednávat verzi se zážehovým dvoulitrovým čtyřválcem. Jeho výkon by měl činit více než 250 koní.

V roce 2020 oficiální nabídku dovozce obohatí další modely vyráběné oficiálně v USA také v evropské specifikaci. Těmi budou rovněž poprvé v historii do Evropy dovážený pick-up Chevrolet Silverado, nová generace SUV Cadillac Escalade a samozřejmě Corvette C8 Stingray. "Počítám, že prvních pár šťastlivců by jí mohlo dostat už příští Vánoce pod stromeček," říká vedoucí prodeje United Cars Michal Klement.

Naopak Chevrolet Camaro, který byl v posledních letech nejúspěšnějším modelem General Motors na českém trhu, příští rok skoní. "O nástupci zatím nic nevíme," říká Michal Klement. Je ale možné, že časem by se mohl vůz s tímto jménem představit s plug-in hybridním či čistě elektrickým pohonem.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů