Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nahá dokonalost! Nejextrémnější model Bugatti se ukázal bez vnějšího karosování

Naše téma
Dominik Valášek | 13.09.2023
dalších 5 fotek
Bugatti Bolide bez vnějších karosářských dílů | foto: Se svolením Bugatti
Bugatti Bolide je jedním z nejočekávanějších aut, které drtivá většina nadšenců nikdy ani neuvidí naživo. Extrémní vůz automobilky z Molsheimu má být tím „nejvíc“, co jsou u Bugatti schopni vyvinout a vyrobit. Okruhový speciál, který nesvazují žádné regule či předpisy, se nyní doslova odhaluje – Bugatti totiž ukazuje Bolide bez vnějších panelů karoserie.
Bugatti už ukázalo, jak vypadá Bolide ve finální verzi, jejíž výroba začne příští rok. Celkem bude vyrobeno jen 40 kusů a každý z nich si Bugatti cení na 4 miliony eur – tedy v přepočtu na zhruba 94 milionů korun.

Nyní se můžeme na Bolide podívat z trochu jiné perspektivy. Bugatti totiž vydalo fotografie, na nichž je vůz vyfocen z několika úhlů zcela bez vnějších karosářských dílů. Zblízka si tak můžeme prohlédnout jeho základy, které tvoří karbonový monokok, postavený podle bezpečnostních požadavků FIA pro speciály na vytrvalostní závody.

V úvodu sice padlo, že vůz nesvazují žádné regule a předpisy, tady jde však o bezpečnost. Navíc fakt, že Bugatti zvolilo postavit vůz podle požadavků na závodní prototypy, zaručí Bolide možnost jízdy na velkých světových okruzích.

Fotky odhaleného vozu si prohlédněte v galerii výše. V galerii níže si pak můžete prohlédnout celý vůz

další 4 fotky
Někteří lidé si myslí, že je Bolide v principu jen okruhová verze aktuálního Chironu. To však není pravda, protože ačkoliv auta sdílí čtyřmi turby přeplňovaný osmilitrový šestnáctiválec , karbonové šasi je úplně jiné. Jiná je pozice posádky, ale i motoru, který je kvůli vyvážení posunut oproti Chironu o 60 milimetrů vpředu. Monokok z kompozitu používaného v závodních vozech je také výrazně tužší, a hlavně musí zvládnout předepsané bezpečnostní testy.

V rámci testování musí monokok například vydržet zatížení 7,5 tuny na A sloupku, bez toho aby se zatížená část vychýlila o víc než 50 milimetrů. Povolené jsou maximálně lehké lokální praskliny, ani ty ovšem monokok Bolide nevykázal. Další test spočívá v zatížení střechy 12 tunami v oblasti B sloupku, a nakonec i 6 tunami podélně – tyto testy simulují převrácení vozu a náraz do bariéry na okruhu.

Posádka je uvnitř monokoku v závodních skořepinových sedadlech jištěna šestibodovými pásy, ale i hasicím systémem. Aby Bugatti usnadnilo nastupování, jsou rozměrné hlavové opěrky pro fixaci přilby dělené, a jejich vnější část je uchycená na vzhůru otevíraných dveřích. Přestože se jedná o extrémní vůz určený výhradně na trať, nezapomínalo se zkrátka ani na komfort – proto má Bolide třeba výkonnou klimatizaci.

Po stránce aktivní bezpečnosti samozřejmě nechybí nastavitelná kontrola trakce, stabilizace a ABS, to vše kombinované s pohonem všech kol s elektronicky řízenými diferenciály. Tyto vymoženosti přijdou vhod v autě, jehož výkon činí 1 600 koní a točivý moment 1600 Nm, a to při suché hmotnosti jen 1 450 kilogramů. Zajímavostí je i přítlak – díky propracované aerodynamice závodního vozu, generuje Bolide při maximální rychlosti přítlak tři tuny.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů