Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Budoucnost podle Audi. Ve Frankfurtu představuje koncepty Elaine a Aicon

Naše téma
Daniel Fuglevič | 12.09.2017
dalších 13 fotek
Koncept Audi Aicon. | foto: Audi
Směrem k řízení vozu bez zásahů řidiče se teď ubírá čím dál více automobilek a Audi není výjimkou. Vizi autonomních vozů blízké i daleké budoucnosti teď ukazuje dvojicí konceptů, které mají představovat již 4. a 5. úroveň autonomních automobilů.
Abychom vše uvedli do kontextu, nejnovější limuzína Audi A8 teď stojí podle Audi na třetí úrovni samostatnosti a nabízí tak hodně vyspělé funkce polo-autonomního řízení. Díky záplavě senzorů a čidel zvenku i zevnitř umí A8 v koloně na dálnici sama řídit tak, aby řidič už nemusel věnovat pozornost dění na silnici, ale mohl se zabývat čímkoliv jiným.

Nový koncept Elaine vycházející z dřívější studie kupé-SUV e-tron Sportback však posunuje autonomní řízení na chystanou 4. úroveň. Má se tedy jednat o vůz, který k řízení v určitých případech vůbec nepotřebuje řidiče, ale pokud si budete přát, stále můžete mít kontrolu vozu pevně ve svých rukou. Jde tedy o jakýsi kompromis, jestliže stále rádi řídíte.

Audi Elaine má nicméně bezchybně samo zvládnout cestování při rychlosti 130 km/h a to rovnou s funkcí automatické změny pruhu. Tím se zaručí plně autonomní jízda po dálnici. Po vašem výstupu z vozu si pak Elaine vyhledá parkoviště a zaparkuje. K této funkci mají být určeny takzvané parkovací „Audi AI“ zóny, kde si auto samo najde místo a bezdrátově začne dobíjet baterky.

Součástí vyspělých technologií má být systém komunikace s ostatními autonomními vozidly v okolí nebo třeba vychytávky v podobě jakéhosi palubního asistenta, který se po čase naučí vaše nejčastější trasy, bude sledovat objížďky, upozorňovat na nečekané situace, výbere vaší oblíbenou hudbu nebo vám ještě před nástupem do auta sám nastaví nejoblíbenější teplotu klimatizace v určitou hodinu.

Co se týče techniky, Elaine má pod kapotou elektromotor o výkonu 435 koní (320 kW), který pohání všechna kola. Přesněji nezmíněná kapacita baterií by měla zajistit dojezd přes 480 km.

Ještě ambicióznější pohled do budoucnosti přináší koncept Aicon, který má fungovat již na 5. úrovni autonomního řízení. Luxusní sedan je tedy plně autonomní a tomu odpovídá hlavně zařízení interiéru. V podstatě jde pouze o transportní „jednotku“, do níž nastoupíte a budete odvezeni, kam se vám zlíbí.

Interiér postrádá volant, pedály a vlastně tradiční architekturu vnitřního prostoru dnešních vozů. Před předními sedadly je tak pouze náznak palubní desky s dotykovým displejem, který se táhne okolo celé posádky i do prostoru dveří otevírajících se proti sobě. Sedačky pak připomínají spíše kusy luxusního nábytku.

Aicon v žádném případě není vozem pro lidi, kteří by občas rádi převzali kontrolu nad řízením. Dotykovým displejem či hlasovým ovládáním zadáte trasu a interní systém se o všechno postará sám. Stejně jako u konceptu Elaine už bude vůz po několika jízdách znát vaše nejčastější trasy, propojí vás se sociálními sítěmi anebo vám doporučí hudbu či film dle vašeho vkusu.

Audi s tímto konceptem poodhaluje dobu, v níž bude většina vozů na silnici autonomních. Vzájemná komunikace automobilů tak bude klíčová, aby se udržovala plynulost provozu, auta si byla vědoma okolí a předpovídala akce ostatních vozů na cestě. Podle Audi bude toto cestování tak bezpečné, že bezpečnostní pásy již nebudou pro posádku nutností.

Technicky má Aicon využívat čtyři elektromotory, každý pro jedno kolo o výkonu 354 koní (260 kW) a točivém momentu přes 550 Nm. Dojezd je okolo vysněných 800 km, a to díky jednodílné baterii, která vysoce překračuje kapacitu dnešních li-ion článků. Dobíjení by samozřejmě probíhalo přes kabel, nebo bezdrátově ve zmíněných „Audi AI“ zónách.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů