Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW se chce zbavit tradičních klíčků od auta. Nahradí je chytrý telefon

Naše téma
Daniel Fuglevič | 18.09.2017
Chytrý klíč BMW. | foto: BMW
Po zakoupení nového BMW už možná v budoucnu nedostanete do ruky kličky od svého vozu. Ačkoliv německá značka již posunula funkce tradičního klíče na novou úroveň, marketingové oddělení si myslí, že zanedlouho nebudou klíče od auta vůbec nutné.
Za všechno samozřejmě mohou chytré telefony. V dnešní době je skoro nemožné, aby majitel nového BMW nevlastnil smartphone a dokonce už současné aplikace od BMW nabízí funkce odemknutí vozu. Tradiční klíček se tedy stává čím dál méně potřebným.

Bezklíčový přístup i nastartování vozu je dnes realitou, a proto se Ian Robertson, člen představenstva zodpovědný za prodeje, domnívá, že klíč od auta potřebuje jen minimum zákazníků. K odemknutí vozu není třeba, stejně jako k nastartování, takže jej lidé ani nevytahují z kapsy. Robertson se tak ptá, proč sebou klíč vůbec nosit.

BMW již sice používá chytré klíče například u BMW i8 nebo nové řady 7. Tyto malinkaté krabičky umí skrze displej zobrazovat informace o vozu a na dálku zpřístupňují některé funkce automobilu. V některých případech dokonce fungují jako dálkové ovládání auta - lze díky němu například vycouvat z parkovacího místa, aniž by uvnitř seděl řidič.

Ale pokud tyto funkce jednoduše přesunete do smartphonu či chytrých hodinek zákazníka, i tento moderní klíč je vlastně zbytečný.

Mnichovská značka pochopitelně není jedinou automobilkou, která přemýšlí o plánu zcela zahodit klíče od auta. S podobným nápadem před nedávnem přišla také Tesla u svého nového Modelu 3, kde je odemknutí i nastartování doménou vašeho smartphonu a speciální aplikace.

Prozatím ale není jasné, kdy se k podobnému kroku BMW rozhodne. Podle všeho ale různá oddělení značky probírají tento nápad a zkoumá se, zda bude proveditelný teď, nebo až v blízké budoucnosti. Navíc tušíme, že úplně bez klíče to stejně nepůjde. Co když se vám telefon vybije?
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů