Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW představilo novou řadu 5. Je větší, lehčí a může mít až 462 koní

Naše téma
Redakce | 13.10.2016
dalších 36 fotek
BMW řady 5. | foto: BMW
Německá automobilka BMW představila sedmou generaci řady 5. Novinka ve srovnání s předchůdcem lehce narostla, současně je ale lehčí. Prodávat se začne začátkem příštího roku.
Design nové "pětky" (s interním označením G30) viditelně navazuje na předchůdce, ale také přebírá některé prvky a detaily větší řady 7. Jde prostě o klasické BMW bez větších překvapení.

Ve srovnání s aktuální generací je (zatím je řeč pouze o sedanu) o 36 milimetrů delší (měří 4935 mm), o šest mm širší (1868 mm) a o dva milimetry vyšší (1466 mm). Rozvor kol dosahuje hodnoty 2975 mm, což představuje nárůst o 7 milimetrů. I tyto drobné změny prý přispěly k tomu, že cestující mají k dispozici více místa pro hlavu a nohy na zadních sedadlech. Zavazadlový prostor má objem 530 litrů.

Hmotnost klesla až o 100 kilogramů
Významnou změnou je ale pokles hmotnosti. Nová řada 5 stojí na platformě CLAR - i díky ní a konstrukci z lehkých materiálů rozdíl hmotnosti u některých verzí dosahuje až 100 kilogramů v porovnání s předchůdcem.

BMW řady 5.


Také interiér je na pohled povědomý, najdeme tu tedy výrazný středový panel, který je tradičně natočen k řidiči, a nad ním 10,25palcový displej multimediálního systému. Systémy vozu se přitom ovládají nejen prostřednictvím dotykové obrazovky, ale také pomocí otočného ovladače, hlasem nebo dokonce gesty - tedy pohyby rukou. 

BMW slibuje skvělé zpracování, kvalitní materiály, výborné odhlučnění i dostatek komfortu - například i díky sedadlu s 20 vzduchovými komorami a osmi masážními programy.

Klíč jako ovladač k parkování
V souvislosti s kabinou je třeba zmínit také širokou nabídku asistenčních systémů. Novou řadu 5 půjde například vybavit barevným head-up displejem s o 70 procent větší projekční plochou s vysokým rozlišením nebo asistentem pro jízdu v pruzích, který pracuje až do rychlosti 210 km/h - stejně jako jízdní asistent, který zvládne i zastavení a opětovné rozjetí. 

Nová řada 5 také umí zaparkovat bez řidiče. Stačí jí k tomu chytrý klíč, který slouží jako dálkový ovladač. S jeho pomocí lze zaparkovat vůz i na velmi úzká parkovací místa.

BMW řady 5.


A samozřejmě nechybí služby z oblasti konektivity, auto například díky synchronizaci kalendáře, e-mailů a kontaktních údajů přes Microsoft Exchange může fungovat jako mobilní kancelář. Ale také pomůže najít parkovací místo.

Novinka se začne prodávat v únoru příštího roku, nejprve ve čtyřech verzích. Pod kapotou varianty 530i se ukrývá přeplňovaný čtyřválcový dvoulitr o výkonu 252 koní (185 kW), provedení 540i pak pohání přeplňovaný třílitrový šestiválec poskytující 340 koní (250 kW).

Bude i hybrid
Naftu spalují motorizace 520d, tedy dvoulitrový turbodiesel s výkonem 190 k (140 kW), a 530d, což je šestiválcový třílitr o výkonu 265 koní (195 kW).

Až na základní diesel s 6stupňovým manuálem jsou všechny verze standardně vybaveny 8stupňovou automatickou převodovkou. I 520d však půjde s touto skříní objednat. Standardem je samozřejmě pohon zadních kol, BMW ale pro všechny uvedené varianty nabízí také čtyřkolku.

BMW řady 5.


V březnu pak dorazí hybrid 530e iPerformance s přeplňovaným čtyřválcem a elektromotorem (soustava slibuje celkový výkon 185 kW/252 koní a dojezd 45 km v čistě elektrickém režimu), úsporné provedení 520d EfficientDynamics Edition a také M550i xDrive s 4,4litrovým přeplňovaným osmiválcem o výkonu 462 koní (340 kW), s pohonem všech kol a osmistupňovým automatem.

Toto vrcholné provedení (vrcholné alespoň do příjezdu klasické verze M5) mimochodem zrychlí z klidu na stovku za 4 sekundy, tedy o 3 desetiny rychleji než aktuální M5.

BMW o nové řadě 5 hovoří jako o sportovním manažerském sedanu, což napovídá, že jízdní vlastnosti stále patří mezi klíčové vlastnosti vozu. Zájemci mohou sáhnout po inovovaném příplatkovém adaptivním podvozku, který disponuje aktivními stabilizátory ovládanými elektromotory - díky tomu mají tlumiče rychleji reagovat na kvalitu povrchu.

K dispozici je také natáčení zadních kol pro modely s pohonem všech kol.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů