Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pirelli pro nové BMW M5 vyvinulo speciální pneumatiky. Jsou schválně hlučné

Naše téma
Dominik Valášek | 10.01.2018
dalších 34 fotek
BMW M5. | foto: BMW
Je poměrně běžnou praxí, že se automobilky už v průběhu vývoje auta spojí s výrobcem pneumatik, a nechají si vyrobit gumy přímo na míru danému modelu. U výkonného supersedanu, jakým je BMW M5, se pochopitelně není čemu divit, ale vedle toho, že mají pneumatiky speciálně odladěné jízdní vlastnosti, jsou také poněkud „teatrální“.
Protože má M5 vůbec poprvé pohon na všechna čtyři kola, ovšem doplněný o speciální driftovací mód s pohonem pouze zadní nápravy, je úplně jasné, že budou chtít zákazníci občas dělat tak trochu „bordel“. A bordelem se myslí nejen spousta kouře, ale také spousta řevu od zadních gum.

Právě z toho důvodu vtisklo Pirelli dvacetipalcovým pneumatikám P Zero speciálně uspořádaný vzorek, který zajistí, že jen co začne guma klouzat, začne také kvílet jako na lesy. Protože když už driftujete s M5, tak prostě chcete, aby to všichni kolem věděli.

Vývoj pneumatik se však netýkal jenom teatrálního jekotu. Vedle toho, že umí speciální obutí hodně hvízdat, umí také poskytnout hodně dobrou oporu za jízdy, což je to, o co tady v první řadě kráčí.

P Zero ve verzi pro M5 využívá ve směsi pneumatik speciální polymery, původně vyvinuté pro monoposty Formule 1. Díky tomu má prý pneumatika maximum přilnavosti za všech podmínek, a aby toho nebylo málo, přední a zadní gumy mají odlišně poskládanou kostru, aby reflektovaly vyvážení auta.  Při vývoji se muselo pochopitelně počítat i s pohonem všech kol, se kterým M5 jezdí, pokud se zrovna nenachází ve zmiňovaném driftovacím režimu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů