Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW 2002 Hommage "Turbomeister": Studie oslavující klasiku dostala nové barvy

Naše téma
Redakce | 24.08.2016
dalších 5 fotek
Koncept BMW 2002 Hommage. | foto: BMW
Německá automobilka BMW znovu vytáhla koncept 2002 Hommage oslavující model BMW 2002 turbo, které bylo prvním sériovým vozem v Evropě vybaveným přeplňovaným motorem. Pro exhibici na známé přehlídce Pebble Beach Concours d'Elegance jej však vybavila novým barevným provedením.
První podoba studie byla představena letos v květnu u příležitosti přehlídky Concours d'Eleganza Villa d'Este, zajímavý automobil tehdy BMW ukázalo s modrým lakem. Koncept vznikl jako pocta historické řadě 02, zejména ale zmíněnému modelu BMW 2002 turbo.

Více informací o studii BMW 2002 Hommage najdete zde.

Toto kompaktní kupé bylo představeno v roce 1973 a nabídlo dvoulitrový motor doplněný o turbodmychadlo KKK. Jednotka dávala 173 koní (127 kW) a točivý moment až 240 Nm. Vůz bohužel ve výrobě nevydržel dlouho, po přibližně roce ve výrobě jej zabila ropná krize. Proto vzniklo jen 1672 kusů.

"Oslavný" koncept BMW 2002 Hommage vznikl na základě současného modelu M2, což prozrazuje zejména tvar a silueta střechy, zbytek auta byl ale výrazně přepracován.

Koncept BMW 2002 Hommage.


Pro americkou přehlídku elegance bavorská automobilka studii trochu pozměnila. Technika i design zůstávají stejné, vozu ale vybrala nové oranžovo-černé zbarvení, které připomíná závodní verzi původního 2002 turbo.

Na autě se dokonce objevují i nápisy a loga inspirované jistým slavným výrobcem bylinného likéru, který byl v té době sponzorem týmu. Místo jména onoho nápoje však na kapotě najdeme vtipné nápisy "Turbomeister".

Vůz dále dostal nová 20palcová kola se zlatými a stříbrnými paprsky nebo zlatě lakované brzdové třmeny.

Že byste si BMW 2002 Hommage mohli někdy koupit, je ale i nadále velice nepravděpodobné, spíše vyloučené. Kupé totiž vzniklo, stejně jako další koncepty z řady Hommage, pouze jako designérské cvičení.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů