Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Šílenci, nebo srdcaři? Tito amatéři hrdinsky (a bláznivě) pokořili Zelené peklo

Naše téma
Daniel Fuglevič | 17.06.2018
Tito amatéři pokořili „Zelené peklo“ jako hrdinové. | foto: youtube.com
Severní smyčka Nürburgringu to nejsou jen 24hodinové závody a bitvy automobilek o nejrychlejší čas kola. V rámci volných jízd si náročný německý okruh každý rok projede i nespočet amatérských nadšenců. Vybrali jsme několik úžasných videí, kde i neprofesionální jezdci umí vytvořit pořádnou show.
Přestože továrním jezdcům a profi závodním pilotům patří neskonalý respekt, obdiv zaručeně náleží právě i těm amatérům, kteří na legendárně náročný okruh v německém pohoří Eifel vytáhnou své opečovávané vozy (tedy jak kdy) a rozhodnou se 20,8 kilometrů dlouhou trasu pokořit co nejrychleji nebo alespoň co nejstylověji.

Do našeho výběru on-board záběrů jsme tedy nezahrnuli videa ze závodů, ani „Fascinaci na Nürburgringu“ od Stefana Rosnera v Rufu CTR Yellowbird, natož Sabine Schmitz ve Fordu Transit z Top Gearu.

Ne, máme zde pouze normální lidi z masa a kostí, zelenáče a nadšence, kteří se buď snažili při volných jízdách Severní smyčkou zajet svůj osobní rekord, nebo si jednoduše užít super zábavu a třeba každou zatáčku okruhu neohroženě prodriftovat.

Koukejte…

Pod deset minut s naftovým Citroënem AX
Dnes už zcela legendární video chlapíka, který si po vzoru Top Gearu dal za cíl objet Severní smyčku pod deset minut – a to ve stařičkém Citroënu AX s dieselovým motorem o objemu 1,4 litru, výkonu 52 koníků a s najetými skoro sedmi sty tisíci kilometry. Stálo ho to sedm let pokusů, prý devět zničených motorů a pět převodovek, ale nakonec se mohl těšit zaslouženého úspěchu.

Jak majitel sám říká, auto pouze modifikoval rozpěrou tlumičů (kvůli měkké letité karoserii) a lepším sáním z většího motoru 1.5D (aby vykompenzoval hmotnost zmíněné rozpěry). Vtipálek. Taky jde zřejmě o jediné video z Nordschleife, kde někoho uvidíte podřazovat do kopce.

Souboj osudů: 911 GT3 vs. M3 E92
Spontánních soubojů rychlejších a pomalejších vozů probíhá na volných jízdách vždy nespočet. Ať už se dostane na porovnání zkušeností za volantem, nebo pouhých schopností aut, často z těchto přátelských duelů vzniknou zajímavá videa.

Zde máme řidiče Porsche 911 (991) GT3, kterého jako otravná moucha neustále sleduje šofér v BMW M3 E92. „Emtrojka“ vypadá upraveně, jede na závodních pneu, řidič v Porsche nemá takové zkušenosti, řidič v BMW je profík, kdo ví. Závěry si udělejte sami. BMW každopádně v polovině kola dochází trpělivost a Porsche s grácií předjíždí.

 

Drifting s Toyotou Cressida
Menší výjimka. Nora Fredrika Sorliea byste už možná označili za profíka, jelikož se nyní živí kaskadérstvím a řízením vozů pro filmy, nicméně jeho upravená, blankytně modrá Toyota Cressida, ve které z vlastní iniciativy prodriftoval Nordschleife, zde prostě nesmí chybět. Sestřih nejlepších momentů navíc pochází z roku 2014, a to ještě Sorliea nebyl tak velkou rybou.

Napružený řidič v Hondě CRX
Zde máme případ možná až příliš nadšeného řidiče, kterému bohužel na „ringu“ nepřáli podmínky. Zatímco chtěl ve své Hondě CRX zajet svůj nejlepší čas, pokus mu na začátku kola i na konci pokazili pomalejší účastníci volných jízd, hlavně motorkáři, jež prostě nasupenou malou „hondici“ v zrcátku asi nečekali.

Řidič tak neustále nadává, mává rukama na překážející provoz a párkrát se i dokonce schýlí k troubení. Čas mohl být o dost lepší, ale i přesto je 8:32,2 působivým tempem. A příště to chce trochu zklidnit nervy.

 

Relaxace v BMW M5 E34
Na pohodu, v kraťasech a tričku, s pikslou žvýkaček v přihrádce si tento majitel hází jeden smyk za druhým takřka v každé zatáčce. Se starým a velmi elegantním BMW M5 E34 si „bokuje“ tak relaxovaně, že překousnete v interiéru i ten sportovní volant a tuningovou řadičku. Mistr má ke všemu čas i na komunikaci s diváky okolo (v čase 3:43). Respekt.

„Krizovka“ s dobrým koncem
I nehody bohužel k jízdám na Nürburgringu patří a taková „líbačka“ se svodidly se může zrovna na německém okruhu nechutně prodražit – výjezd safety caru, případně sanitky, odtah, oprava svodidel, oprava vašeho auta a tak dále.

Tady ovšem máme klasický případ, kdy u řidiče a spolujezdce došlo tak maximálně na zhnědnutí spodního prádla. Co totiž zprvu vypadalo jako hromadná bouračka, se koneckonců ukázalo pouze jako šílená „krizovka“ bez jediného pomačkaného plechu.

Záběry z černého Subaru:

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů