Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Avia v roce svého 100. výročí vyrábí dál. Budoucnost by mohla být elektrická

Naše téma
Radek Pecák | 04.03.2019
dalších 16 fotek
Výroba nákladních vozů Avia v roce 100. výročí značky | foto: Avia
Získali jsme unikátní snímky z výrobních prostor značky Avia v Přelouči. Velká část vozů získává pohon 4x4. Éra spalovacích motorů se však chýlí ke konci.
Celkem devatenáct výročních aut, které připomenou stoleté výročí značky, vyrobí v příštích měsících tuzemský výrobce nákladních vozů Avia Motors. Automix o tom informoval Andrej Čítrek, tiskový mluvčí společnosti Czechoslovak Group, do níž automobilka patří.

“Není tak pravda, že Avia přestala vyrábět, jak se nedávno objevilo v médiích, uvedl. Avia bude podle něho současný typ nákladních vozů Initia vyrábět do konce léta, tedy do doby než začne platit nová evropská emisní norma.

Ta přinese nutné technické změny vozidel a vysoké náklady spojené s homologací. “Všechny tyto náležitosti významně prodražují vývoj, a především výrobu užitkových vozidel. Proto vlastníci Avia Motors přijali strategické rozhodnutí upustit od další výroby vozů s klasickými dieselovými motory, která se v tomto světle jeví jako nerentabilní a hledat nové možnosti výrobního programu firmy,” vysvětlil Čírtek.

I pak si zájemce bude moci objednat Avii s naftovým motorem. Půjde ale pouze o speciály na zakázku v provedení s pohonem všech kol.

Firma nezanikne, výrobní náplň ale ještě není dořešena
V současné době je podle Čírtka o Avie stále zájem. Vloni se jich vyrobilo přes sedmdesát, letos se k zákazníkům dostanou další desítky, z nichž řada je již rozpracovaná. Zájem je hlavně o variantu s pohonem 4x4.

Výroba nákladních vozů Avia v roce 100. výročí značky


Jedním ze směrů, kterým se v úvahách o budoucnosti Avia ubírá, je elektromobilita. “V současnosti probíhají intenzivní jednání s několika potenciálními partnery z Evropy I Asie o společné výrobě elektromobilů lehké a střední kategorie,” potvrdil Čírtek. Avia by byla výrobcem šasi a kabiny vozidla, potřebnou elektrickou výbavu by pak dodával druhý partner.

Avia již podobnou zkušenost udělala v minulosti, kdy se elektrické Avie prodávala britská firma Smith Electric s označením Newton. Ta již ale nyní neexistuje.

I kdyby se tato jednání během příštích několika měsíců nepodařilo dotáhnout do úspěšného konce, zaměstnanci, kteří se nyní v Přelouči podílejí na výrobě vozů Avia, o práci nepřijdou. “Například budou zajišťovat výrobu a distribuci náhradních dílů pro vozy Avia modelových řad D a Initia, které jsou v provozu, a uvažuje se I o dalších možnostech využití výrobních kapacit firmy. Konkrétně by se Avia mohla stát subdodavatelem některých komponentů pro automobilový průmysl,” uzavírá Čírtek.
 

 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů