Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Autonomní Ford Mustang absolvoval trať v Goodwoodu. Ale pomalu a jako opilec

Naše téma
Radek Pecák | 13.07.2018
Autonomní Mustang na závodní trati v Goodwoodu | foto: Youtube
Tak trochu úsměvně působí pokus vybavit starý automobil moderními technologiemi pro autonomní auta. Nakonec by to bez "záložního lidského řidiče" asi nešlo.
Čas čtyři minuty potřeboval původní Ford Mustang, aby zdolal trať do vrchu během Festivalu rychlosti v Goodwoodu. Tuto velmi pomalou jízdu, ale vůz absolvoval pomocí technologií pro autonomní řízení.

Auto bylo ve spolupráci odborníků z firmy Siemes a Cranfield Univerzity vybaveno senzory GPS a technikou pro skenování okolí vozu. Počítač pak získal možnost sám ovládat řízení, brzdy a škrtící klapku v motoru.

Kromě dalších tří pasažerů byl ve voze i "záložní" řidič, který se, podle záběrů na videu, rozhodně nenudil. Několikrát musel volantem výrazně korigovat směr jízdy, jinak by došlo ke střetu s balíky slámy, kterými je trať obložena. Auto mělo problém zejména s odhadem poloměru zatáčky, ale ani na rovině nedrželo směr zrovna ukázkově. Prostě působilo jako docela opilý řidič.

Diváci se shodli, že na autě je třeba ještě docela zapracovat. Na druhou stranu, počítače v autě mají schopnost se učit, a pokud by vůz dostal šanci pokus několikrát opakovat, byl by výsledný dojem určitě lepší....
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů