Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes Jellineková: Automobilové značce přinesla slávu, sama měla krutý osud.

Naše téma
Radek Pecák | 26.08.2018
dalších 8 fotek
Mercedes společně s otcem Emilem Jellinekem | foto: Mercedes-Benz
Rakouský obchodník českým původem Emil Jellinek přesvědčil vedení továrny, aby vyrobili vůz podle jeho představ a nazvali ho jménem jeho dcery
Příběh, jak značka Mercedes přišla ke svému jménu, je všeobecně známý. Přesto si ho ve stručnosti dovolujeme zopakovat. Bylo to totiž tak, že Emil Jellinek, velmi bohatý vídeňský obchodník, jehož otec pocházel z Drslavic u Uherského Hradiště, potřeboval pro svoji zálibu v závodění stále rychlejší a rychlejší vozy. A nakonec se mu v roce 1900 podařilo přesvědčit konstruktéry Gottlieba Daimlera a Wilhelma Maybacha, aby zkonstruovali auto, které bude podstatně rychlejší než dosud prodávané typy. A bude mít jméno Mercedes. Jelikož byl Jellinek obchodníkem, kterému se dařilo vozy úspěšně prodávat, oba pánové se rozhodli mu vyhovět mu. V roce 1901 vzznikl typ Mercedes 35 HP, který je odborníky považován za vůbec první moderní automobil se spalovacím motorem.

Tento historicky první Mercedes poháněl šestilitrový šestiválec s výše uvedeným výkonem a to Jellinekovi bohatě stačilo, aby na hlavu porazil ostatní soupeře během závodu v Nice. Díky obrovskému zájmu o tento typ vozu pak šéfové automobilky rozhodli, aby se logem Mercedes označovaly i všechna příští auta. Po čase se jméno Mercedes objevilo přímo i v logu.

Mercedes byla Jellinekova dcera, jejíž celé jméno zní Mercédes Adrienne Manuela Ramona Jellinek. Narodila se 16. září 1889 ve Vídni a v době, kdy její otec přesvědčoval Daimlera a Maybacha o nutnosti revoluce ve světě aut, jí bylo 11 let.

Musela být otcovou velkou oblíbenkyní. Nechal po ní totiž nazvat dvě své vily a sám dokonce v roce 1903 začal používat jméno Emil Jellinek-Mercedes. Paradoxní je, že v roce 1907 se jeho společná cesta se značkou Mercedes začala rozcházet a on se začal orientovat na jiného výrobce. Vsadil tehdy na automobilku Austro-Daimler a opět si zde nechal postavit vůz na zakázku. Konstruktéra si rozhodně nevybral špatného - byl jím Ferdinand Porsche, který se do té doby zabýval elektromobily či hybridy. Na ty Jellinek zpočátku také vsázel, když ale v závodě drtivě prohrály s auty poháněnými spalovacími motory, změnil názor. Prosadil si nové jméno: Bylo to Maja, což byla pro změnu přezdívka další jeho dcery. Do loga se dostaly tři dubové listy, jako symbol solidnosti a robustnosti.

PROJEKT MAJA BYL KRACHEM

Jenže, na výrobu objednaných 600 podvozků se příliš spěchalo, vůz trpěl dětskými nemocemi a projekt nakonec zkrachoval. Emil Jellinek se poté z automobilového průmyslu nadobro stáhl. Věnoval se diplomacii a obchodování s realitami.

V té době již také připravoval svatbu své dcery Mercedes. Ta se v únoru roku 1909 v Nice ve svých devatenácti letech provdala za Barona von Schlossera. S ním žila šťastně až do začátku první světové války, která rodině přinesla velké finanční obtíže. Rakouské orgány například na rodinný majetek ve Francii uvalily daň. Nakonec to vedlo až k tomu, že Mercedes v roce 1918 byla nucena pro sebe a své dvě děti žebrat o jídlo. V témže roce její otec umírá v Ženevě.

Po dalších osmi letech Mercedes Jellineková, která na veřejnosti okouzlovala svým krásným sopránem, od svého manžela, syna a dcery utekla k bohémskému sochaři Baronu Rudolfovi von Weiglovi. Ten byl ovšem alkoholik a již po několika měsících společného života zemřel na tuberkulózu. Sama Mercedes ho přežila jen o dva roky. 23. února 1929 zemřela rakovinu kostí. Bylo jí pouze 39 let. Pohřbena byla do rodinné hrobky ve Vídni.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů