Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Automobilky chrlí další nové typy aut. Ne všech se ale v Česku dočkáme

Naše téma
Radek Pecák | 16.07.2020
dalších 20 fotek
Ford Bronco | foto: Ford
Elektromobil, ultimativní supersportovní vůz, crossover i terénní auto s retro vzhledem. To vše se během jediného týdne stihli představit světoví výrobci osobních automobilů.
1) Ford Bronco první generace byla americká legenda, která vydržela ve výrobě celých 35 let. Po 24 letech se vrací na trh. Hned ve třech verzích. Kromě tří a pětidveřového offroadu se bude nabízet i "civilní" SUV. Z verzí offroad lze poměrně snadno a rychle udělat jakési plážové vozidlo. To díky možnosti odmotnovat nejen střechu, ale dokonce i dveře.

Offroadově pojaté Bronco dostane pod kapotu buď zážehový čtyřválec s objemem 2,3 litru a výkonem 270 koní, případně šestiválec 2,7 poskytující maximálně 310 koňských sil.

SUV s přidaným jménem Sport, které velikostí zhruba odpovídá evropskému modelu Kuga, může pohánět jak tříválec 1,5 s výkonem 181 koní, případně dvoulitr s 245 koňskými silami.

Ford v případě tohoto modelu zvolil poměrně přívětivou cenovou politiku. Základní verze stojí v přepočtu něco málo přes 660 tisíc Kč. U českých dealerů značky s modrým oválem však k mání nebude. "S dovozem do Evropy, tedy ani do ČR se nepočítá," uvedl pro Deník a Automix.cz mluvčí tuzemského zastoupení Fordu Martin Linhart.

2) Mercedes-Benz AMG GT Black Series je po silniční formuli 1 s označením Project One (jejíž vývoj se ale opožďuje) nejvýkonnějším modelem značky s třícípou hvězdou. Výkon čtyřlitrového vidlicového osmiválce dopovaného dvěma turbodmychadly se podařilo oproti modelu GTR navýšit zhruba o 150 koňských sil na celkových 730.

To znamená, že automobil dokáže z klidu na stovku akcelerovat během 3,2 sekund a na dvojnásobnou rychlost za méně než devět sekund. Zrychlování se pak zastaví na hodnotě 325 kilometrů v hodině.

Oproti dosavadním verzím sportovního kupé AMG GT se hodně karosářských dílů vyměnilo za karbonové, na zádi se pak nachází obří přítlačné křídlo, jehož horní část se dá naklápět. Při vyklopení směrem vzhůru pomáhá při zpomalování, aktivní aerodynamické prvky jsou také na přídi.

Do České republiky by se v průběhu příštího roku mělo podle mluvčího Jana Kuhna z Mercedes-Benz ČR dostat několik exemplářů tohoto supersportu.

3) Elektrický Nissan Ariya se bude nabízet ve více variantách. Nejlevnější verze získá elektromotor s výkon 160 kW a pohonnou baterii s kapacitou 63 kWh. Takový vůz by měl ujet na jedno nabití 360 kilometrů. Komu takový akční rádius nepostačuje, bude si moci připlatit za větší baterii. Absorbuje až 87 kWh a pojí se s ní také výkonnější elektromotor s výkonem 178 kWh. Obě tyto varianty mají pohon zadních kol. S takovým vozem se pak už dá ujet na jedno nabití rovných pět set kilometrů.

Dále budou k mání také tři verze s pohonem všech kol. To díky přidání dalšího elektromotoru k přední nápravě. Nejsportovnější verze nabídne řidiči k využítí dokonce až 290 kW (400 koní). Má ovšem dojezd snížený na 400 kilometrů.

Vnějšími rozměry spadá vůz na rozhraní nižší střední a střední třídy. Tento crossover totiž na délku měří 4,6 metru a je vysoký 166 centimetrů.

Dodávky vozu pro zákazníky začnou počátkem příštího roku.

4) Toyota Corolla Cross - Jakási zmenšenina Toyoty RAV4 doplní dosavadní karosářské verze nejprodávanějšího vozu světa, kterými jsou hatchback, sedan i kombi. 

Vůz měří na délku 446 centimetrů a do výšky zhruba 160 centimetrů. S pohonem všech kol se nepočítá. Mezi pohonnými jednotkami se samozřejmě objeví osvědčené hybridy, v základu má auto pod kapotou namontovanou zážehovou osmnáctistovku.

V současné době se s dovozem tohoto modelu do zemí Evropské unie nepočítá. Model je určený pro zákazníky na asijském kontinentu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů