Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vzrušující souboj v anketě Auto roku v ČR: Mercedes třídy E zdolal BMW řady 5

Naše téma
Dominik Valášek | 06.02.2024
dalších 20 fotek
Mercedes-Benz třídy E | foto: Se svolením Mercedes-Benz
Anketa Auto roku v České republice má za sebou jubilejní 30. ročník. Pro rok 2024 se tím nejlepším automobilem, zvoleným odbornou porotou, složenou z 20 českých automobilových novinářů, stává Mercedes-Benz třídy E. Ten jen relativně těsně předběhl druhý vůz v pořadí, kterým je BMW řady 5.
Odborná porota, jejíž součástí byl i novinář Radek Pecák, který pro vás píše články i zde v Automagazínu, vybírala z 21 vozů v prvním kole, v kole druhém potom zůstalo pět finalistů.

Porotci na vozech hodnotili nejen jízdní vlastnosti, design nebo výkonnost, ale také technickou inovativnost a vyspělost, bezpečnost, vliv na životní prostředí nebo poměr hodnoty a ceny.

Finální volba, z níž vyšel vítězně právě Mercedes-Benz třídy E v nové generaci, představený v dubnu minulého roku, byla poměrně těsná. Vítězný vůz zvolilo na první příčku devět porotců, vůz na druhém místě, tedy BMW řady 5, potom šest porotců. Ve finále oba vozy dělilo jen 14 bodů.

Detaily o novém Mercedesu třídy E se můžete dočíst v dubnovém článku zde

Oficiální video představující Mercedes třídy E:
Velmi těsné výsledky přineslo i pořadí na dalších příčkách, kde se tři vozy vešly do rozdílu 12 bodů. Jedná se o Subaru Crosstrek, Kia EV9 a Hyundai Ioniq 6. O vyrovnanosti svědčí i fakt, že jen tři z porotců ve své volbě udělili některému z vozů maximální počet bodů, tedy 10.

Konečné pořádí ankety Auto roku v České republice
1. Mercedes-Benz třídy E - 132 bodů
2. BMW řady 5 - 118
3. Subaru Crosstrek - 90
4. Kia EV9 - 82
5. Hyundai Ioniq 6 - 78

Mercedes-Benz třídy E, zdroj: Se svolením Mercedes-Benz


Auto roku vybírali i čtenáři
Pětici finalistů podle svého gusta ve speciální anketě Deníku volili i čtenáři. A následně vybírali podle svého mínění i Auto roku z pětice vozů, které do finále poslala odborná porota. Jak čtenářská hlasování dopadla najdete zde:

Kompletní galerie finalistů, včetně vozů zvolených čtenáři Deníku
Mercedes-Benz slavil v české anketě, pořádané Svazem dovozců automobilů (SDA) úspěch historicky už jednou, a to v roce 2011. Tehdy zvítězil „okřídlený“ supersportovní vůz SLS AMG. Oproti němu je velký komfortní sedan a kombík, který zvítězil letos, přece jenom docela „lidovým“ vozem.
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů