Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Auto, které se nikdy nezašpiní. Nissan testuje prototyp s unikátním lakem

Naše téma
Redakce | 28.04.2014
další 4 fotky
Nissan vyvinul prototyp vozu s nanolakem, který odpuzuje špínu. | foto: Nissan
Cranfield/Praha /FOTOGALERIE/ - Zní to snad až příliš dobře. Nissan vyvinul lak, díky němuž prý možná v budoucnu už nebudeme muset svá auta mýt. Automobilka dokonce hovoří o prvním samočisticím vozu na světě.
Speciálně vyvinutý superhydrofobní a oleofobní lak, aplikovaný na nový Nissan Note, teď testují konstruktéři v technickém středisku Nissan Technical Centre Europe v britském Cranfieldu.

Nissan vyvinul prototyp vozu s nanolakem, který odpuzuje špínu.



Nissan je první automobilkou, která technologii nazvanou Ultra-Every Dry® na karoserii aplikovala. Ochranná vrstva vzduchu, která se vytváří mezi lakem a okolím, účinně brání tomu, aby se na povrchu vozu zachytávala voda a silniční nečistoty, které se projevují tvorbou špinavých skvrn.

Není to ale poprvé, co byla u modelu Note použita samočisticí technologie. Zadní kamera vozu je funkcí umývání a ofukování již vybavena. Tato funkce automaticky udržuje pomocí vody a stlačeného vzduchu objektiv kamery čistý.

Lak v testech zatím vykazuje velmi dobrou reakci na déšť, aerosol, mráz, mrznoucí déšť i stojící vodu. I když se zatím neplánuje nasazení této technologie do standardní výbavy, bude společnost Nissan zvažovat uvedení laku jako volitelného doplňku v rámci poprodejních služeb.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů