Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Auta si spolu už brzy budou "povídat". Volvo testuje sdílení informací v praxi

Naše téma
Redakce | 16.02.2015
Volco testuje projekt sdílení informací o podmínkách na silnici. | foto: Volvo
Doba, kdy si auta spolu budou "povídat", se blíží. S vývojem technologie sdílení informací mezi vozy - například skutečnosti, že jsou na silničním povrchu zledovatělé úseky - výrazně pokročilo Volvo, které vyšle na silnice tisíc automobilů, aby svůj systém vyzkoušelo v praxi.
Automobilka přitom zdůrazňuje, že zkušební vozový park se na tisícovku vozidel rozrostl z padesáti vozů, což prý znamená rychlý posun projektu směrem k jeho cíli, jímž je zpřístupnit tuto technologii ve výhledu několika málo let běžným zákazníkům.

Od používání po celém světě dělí tento projekt prý pouze zkušební a ověřovací fáze, kterou se automobilka právě chystá spustit. Testovat se bude ve dvou velkých skandinávských městech: v Göteborgu a v Oslu.

A o co, že tedy jde? Smyslem vzájemné komunikace automobilů má být především sdílení užitečných informací o podmínkách na silnici a upozorňování na případné hrozby. Volvo například v rámci tohoto projektu vyvinulo systém upozornění na kluzkou silnici, jehož úkolem je varovat řidiče před zledovatělými úseky na vozovce.

Volco testuje projekt sdílení informací o podmínkách na silnici.


V budoucnu tato technologie podle automobilky může nejen přispět k větší bezpečnosti na silnicích, ale zvýší i účinnost zimní údržby silnic. Informaci o náledí totiž dostanou i vozy technických služeb, takže silničáři budou moci pružně a efektivně reagovat.

Volvo také přidalo upozornění, které informuje řidiče o tom, zda má některé z vozidel v blízkosti zapnuta výstražná světla. 

Tyto funkce však představují pouze první zástupce potenciálních bezpečnostních funkcí v cloudovém systému (internetové připojení ke vzdáleným počítačovým serverům) Volva. „V budoucnosti budeme pracovat na zvýšení množství zásadních informací sdílených nejen mezi jednotlivými automobily, ale také mezi vozidly a infrastrukturou," říká Erik Israelsson, vedoucí kooperativního projektu Inteligentní dopravní systém společnosti Volvo Cars. „Jedná se o oblast s významným potenciálem, který se vztahuje na zvýšení dopravní bezpečnosti, zlepšení jízdního komfortu a vytvoření plynulejšího dopravního proudu," dodává.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů