Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Austrálie prodlužuje dálnici bez omezení rychlosti. Bez limitu se méně bourá

Naše téma
Redakce | 24.07.2016
Australané rozšíří úseky dálnice bez rychlostních limitů. | foto: Car Advice
Před dvěma lety v Austrálii zkušebně zavedli neomezenou rychlost na jednom úseku Stuartovy dálnice. Výsledky tohoto "experimentu" jsou zajímavé. Ve srovnání s minulostí totiž ubylo dopravních nehod.
Ve sledovaném roce 2014 se na 200kilometrovém úseku bez rychlostního limitu stalo jen 11 nehod, přičemž smrtelná nebyla ani jedna. Důvodem té nejhorší přitom byl alkohol a nezapnutí bezpečnostních pásů. Podle premiéra Severního teritoria Adama Gilese tak byl počet nehod po odstranění rychlostního limitu nižší než průměr v předchozích pěti letech. "Řidiči se chovali opravdu zodpovědně," dodal.

Ukázalo se také, že v úseku ve skutečnosti došlo jen k lehkému navýšení rychlosti jízdy. Pětaosmdesát procent šoférů se tu totiž pohybuje rychlostí mezi 133 až 139 km/h. Původní omezení bylo stejné jako u nás, tedy 130 km/h.

Vláda Severního teritoria i proto úsek s neomezenou rychlostí postupně prodlužuje, nově o dalších 60 kilometrů. Dálnice bez limitu tak měří už 336 kilometrů. A k dalšímu rozšiřování může dojít i v budoucnu - dokonce i na jiných silnicích.

Úseky přitom vláda pečlivě vybírá. Konkrétně na Stuartově dálnici jde o místa s nízkou hustotou dopravy a daleko od měst. Podle představitelů Severního teritoria nepředstavuje odstranění rychlostních limitů povolení k bezohledné jízdě, ale jen přirozenou víru ve zdravý rozum řidičů, kteří by sami měli umět poznat přiměřenou rychlost.

Jakékoli nebezpečné chování, například jízdu pod vlivem alkoholu či nedodržování odstupu od vozidla vpředu, chce vláda naopak tvrdě trestat.

Úseky silnici s neomezenou rychlostí najdeme i v Evropě. Bez limitů lze jezdit na části německých dálnic, na ostrově Man zase platí neomezená rychlost na silnicích mimo obce.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů