Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi RS 6 a RS 7 Performance: Ostré audiny jsou ještě rychlejší, mají 605 koní

Naše téma
Redakce | 22.10.2015
dalších 20 fotek
Audi RS 7 Sportback performance. | foto: Audi
Automobilka Audi pro ostré modely RS 6 Avant a RS 7 Sportback přichystala balíček Performance, který posouvá už tak skvělé dynamické schopnosti obou vozů na další úroveň.
Dvěma turbodmychadly přeplňovaný čtyřlitrový osmiválec, který obě auta pohání, byl totiž v rámci verze Performance posílen o 45 koní (33 kW) na 605 koňských sil (445 kW) a maximální točivý moment na 700 N.m. Krátkodobé zvýšení plnicího tlaku pak dokonce umožňuje řidiči přechodně využívat točivý moment až 750 N.m.

Oba vozy nyní zrychlí z klidu na 100 km/h za pouhých 3,7 sekundy, což odpovídá zlepšení o 0,2 sekundy v porovnání s příslušným výchozím modelem RS. Ke zrychlení na dvoustovku pak potřebují jen 12,1 sekundy, tedy o 1,4 sekundy méně než "standardní" RS.

Audi RS 6 Avant performance.



Maximální rychlost je omezena na 250 km/h, ale Audi ji umí za příplatek posunout na 280, či dokonce 305 km/h.

A pokud vás zajímá spotřeba, výrobce udává 9,5 až 9,6 l/100 km v kombinovaném cyklu.

Pro oba nové modely byla kromě motoru upravena také osmistupňová automatická převodovka. Sériově dodávané adaptivní vzduchové odpružení dále snižuje světlou výšku vozů o 20 milimetrů, Audi nabízí také tužší sportovní podvozek.

Samozřejmostí pro nejvýkonnější audiny je pohon všech kol quattro. V základní konfiguraci je 40 procent hnací síly přenášeno na přední nápravu a 60 % na zadní. V případě potřeby zasahuje funkce rozdělování točivého momentu na jednotlivá kola. Audi může za příplatek doplnit systém sportovním diferenciálem na zadní nápravě s aktivním rozdělováním točivého momentu mezi vnitřní a vnější kolo.

Audi RS 7 Sportback performance.



Řidič si může upravit funkci hlavních komponentů pomocí systému Audi drive select, do jehož působnosti spadá řízení, motor včetně zvukového projevu, převodovka tiptronic a případně i zmíněný sportovní diferenciál. Novinkou je tlačítko na volantu, jehož prostřednictvím může šofér jednotlivé jízdní režimy (auto, comfort, dynamic a individual) aktivovat, aniž by musel odvracet zrak od vozovky.

Varianty RS Performance jsou sériově vybaveny 21palcovými koly z lehké slitiny. Pneumatiky mají rozměr 285/30 v případě modelu RS 6 a 275/30 u RS 7. Čtyři kotoučové brzdy s vnitřním chlazením mají konstrukci s vlnitými okraji, která snižuje jejich hmotnost. Za příplatek nabízí Audi keramické kotoučové brzdy vyztužené uhlíkovými vlákny.

Audi RS 7 Sportback performance.


Od běžných verzí se modely Performance liší také upraveným vzhledem, dostaly například jiné nárazníky s velkými otvory pro přívod vzduchu na přídi a výrazně tvarovaným difuzorem na zádi či rozšířené boční prahy. Uvnitř najdeme sportovní sedadla, zájemci také mohou sáhnout po novém čalounění v kombinaci Alcantara/kůže s voštinovým vzorkem a barevně sladěným kontrastním prošíváním na loketních opěrkách, ovládacích prvcích a podlahových rohožích, nebo po ozdobém obložení z uhlíkových vláken.

Oba modely vstoupí do předprodeje v listopadu, česká cena zatím nebyla oznámena. V Německu Audi RS 6 Avant Performance stojí 117 000 eur (v přepočtu asi 3,2 milionu Kč), Audi RS 7 Sportback Performance pak 121 700 eur (3,3 mil. Kč).
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů