Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi představilo sedan RS 3. Má nejsilnější pětiválec na světě, nabízí 400 koní

Naše téma
Redakce | 04.10.2016
dalších 10 fotek
Audi RS 3. | foto: Audi
Automobilka Audi představila nový přírůstek do rodiny ostrých modelů RS. Tentokrát přišla řada na sedan modelové řady A3. Novinka s tradičním označením RS 3 zaujme zejména úctyhodným výkonem 400 koní.
O ten se stará nový přeplňovaný pětiválec o objemu 2,5 litru, který kromě zmíněných 400 koňských sil (294 kW) dává také nejvyšší točivý moment 480 Nm - dostupný je mezi 1700 a 5850 otáčkami za minutu. Audi se chlubí, že jde o nejvýkonnější sériově vyráběný pětiválec na světě.

Mimochodem, dosavadní vrchol řady A3, tedy RS 3 Sportback, nabízí 367 koní (270 kW) a 465 Nm.

Test Audi RS 3 Sportback najdete zde.

Současně s nárůstem výkonu samozřejmě došlo také k vylepšení dynamiky. Sedan RS 3 zrychlí z klidu na stovku za 4,1 sekundy, Sportback tuto disciplínu zvládá za 4,3 vteřiny. Elektronicky omezenou nejvyšší rychlost 250 km/h pak může Audi na přání zvýšit na 280 km/h. 

Audi RS 3.


Audi také zdůrazňuje, že pětiválcový motor je díky hliníkovému bloku válců o 26 kilogramů lehčí než předchozí agregát (také pětiválec). Hnací sílu posílá na všechna kola sedmistupňová dvouspojková převodovka.

Ve srovnání s klasickou A3 má RS 3 o 20 milimetrů větší rozchod předních kol a o 14 milimetrů větší rozchod kol zadních. Má také o 25 milimetrů snížený podvozek - ten mimochodem využívá čtyřprvkovou zadní nápravu a za příplatek může být vybaven adaptivními tlumiči. Přední brzdové kotouče mají průměr 370 milimetrů a osmipístkové třmeny. Alternativně nabízí Audi přední brzdové kotouče z keramického materiálu vyztuženého uhlíkovými vlákny.

Na zadní nápravě pak pracují brzdové kotouče s průměrem 310 mm a plovoucími třmeny. Vůz je sériově vybaven 19palcovými koly a pneumatikami rozměru 235/35. Výrobce ale nabízí pro přední kola také pneumatiky rozměru 255/30.

Audi RS 3.


Audi RS 3 se samozřejmě chlubí také patřičně dravým vzhledem, za nímž stojí zejména rozšířené blatníky, nové nárazníky, spoiler na víku kufru či velký zadní difuzor se dvěma koncovkami výfukové soustavy.

Uvnitř najdeme dekory s motivy RS 3, sportovní kožená sedadla nebo sportovní volant a specifické dekory. Výbava pak zahrnuje například multimediální systém se sedmipalcovou obrazovkou a připojením k internetu či řadu asistenčních systémů, třeba asistent pro jízdu v dopravní koloně, který při jízdě v popojíždějící dopravě rychlostí až 65 km/h krátkodobě přebírá i řízení.

Za příplatek Audi podobně jako v jiných modelech nabízí digitální panel přístrojů s úhlopříčkou 12,3" a vysokým rozlišením.

Do prodeje by nové Audi RS 3 mělo dorazit v polovině příštího roku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů